Реклама
Ціна картоплі зросла в рази і лишиться високою — огляд стану ринку

Ціна картоплі зросла в рази і лишиться високою — огляд стану ринку

21 жовтня 2024 78 0

Цьогорічна ситуація з картоплею складна на всій території України. Традиційно так складалося, що Вінниччина, Чернігівщина та Сумщина завжди мали гарні врожаї, але цього року навіть там дефіцит картоплі. Захід України, зокрема Львівська та Волинська області, мають урожай картоплі, але цього замало для покриття потреб всієї країни. Врожайність зменшилась удвічі, порівняно з минулим роком: з 35-60 т/га до 15-25 т/га. Висока вартість виробництва, дефіцит робочої сили та відсутність належних сховищ також ускладнюють ситуацію.

Ціни на картоплю б’ють рекорди

Ціни на овочі борщового набору змінюються сезонно. Найвищі ціни припадають на квітень, коли запаси на складах вичерпуються, а найнижчі — на серпень, на початку збору врожаю. Восени вартість знову починає зростати. Після початку війни й окупацію частини південних територій, ціни різко підвищилися, хоча сезонні коливання залишилися. У 2024 році літній мінімум цін був вищим, ніж раніше, а восени ціни на картоплю зросли у 3-4 рази порівняно з минулим роком.

Ціни на картоплю встановлюють нові рекорди. Про це повідомляють аналітики East Fruit. Зазначається, що на початку жовтня картоплю продавали по 15-20 грн/кг, два тижні тому ціни зросли до 17-22 грн/кг, а вже зараз фермери називають гуртову ціну на рівні 30 грн/кг.

Картоплі вдвічі менше, ніж торік

Одним з головних чинників, що впливають на урожайність картоплі, є погодні умови. У 2023 році багато регіонів України зіткнулися з аномальною спекою та нестачею опадів, що суттєво зменшило врожайність. За даними Міністерства аграрної політики, середня врожайність у деяких областях впала до 10-15 т/га, тоді як за нормальних умов вона може досягати 25-30 т/га.

Читайте також: Виростити гарний урожай картоплі без зрошення неможливо — Сергій Рибалко

За даними Держстату, у 2024 році в Україні картоплю посадили на площі близько 1 млн га. Однак врожайність порівняно з минулим роком знизилась більш ніж удвічі.

Цей рік виявився складним для картоплярів через несприятливі погодні умови. Приморозки в травні пошкодили посадки, дощі в червні-липні призвели до надмірного зволоження, а спека в серпні висушила ґрунт. Урожай вийшов нерівномірним, з великою кількістю дрібної картоплі. Витрати на захист рослин також зросли, оскільки довелося боротися з фітофторозом та альтернаріозом. Земля на деяких ділянках через спеку й дощі утворила щільну кірку, що ускладнило процес збору врожаю та сортування. Це призвело до додаткових витрат на робочу силу та техніку. 

«Цього року вирощування картоплі виявилося складним через несприятливі погодні умови. Приморозки, дощі та спека призвели до нерівномірного врожаю та збільшення витрат на захист рослин. Основні проблеми виникають зі зберіганням картоплі — для цього потрібно створити належні умови, включаючи правильну температуру та вентиляцію. В Україні бракує сучасних вентильованих сховищ, що ускладнює тривале зберігання. Через ці труднощі ціна на картоплю цього року зросте і, ймовірно, залишиться високою до наступного сезону», — розповів Ігор Шкурко, директор «Чернігівеліткартоплі».

 Ігор Шкурко, директор «Чернігівеліткартоплі»

За словами Сергія Рибалко, власника господарства «Аделаїда» про врожайність цього року говорити ще зарано, оскільки вже днями обіцяють перші заморозки. Однак, звичайно ситуація гірша, ніж минулого року. 

«Збирання проходить важче цьогоріч. Погодні умови далися взнаки. На ділянках зі зрошенням маємо трохи кращу ситуацію, і кращі плоди, ніж на ділянках без зрошення. Однак різниця не надто значна. Наразі ще 20 % врожаю бульб маємо в землі, тому про врожайність поки не говоримо. Днями цілком можливі морози, то вони теж можуть внести корективи», — додав Сергій Рибалка.

Що буде з цінами?

У квітні ціна на картоплю може сягнути 60 грн/кг. Оскільки переважна більшість продукції буде імпортною. Таку думку висловив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

Він зазначає, що вартість продукції буде залежати від ринків, на яких вона пропонується, таких як Єгипет, Польща та країни ЄС. Однак слід враховувати додаткові витрати на логістику та тимчасове зберігання, а також націнки імпортерів. У результаті це може не сприяти подальшому зростанню цін, але й не призведе до їхнього значного зниження.

«Загалом пік ціни всіх овочів залежить від місяця і періоду їх вирощування. Але якщо ми кажемо про картоплю, то тут реально ціни не змогли знизитися сезонно. Це через те, що була посуха, є певний неврожай, і картоплю навіть ще намагаються дозбирувати, що не є типовим. Зазвичай в цей період була максимальна пропозиція і ціна була набагато меншою. А зараз деяку продукцію ще тільки дозбирують», — зазначає аналітик.

Одним з ключових чинників, що впливають на урожайність, є використання сучасних технологій та інновацій. Фермери, які впроваджують новітні методи обробки ґрунту, використовують якісні сорти насіння та застосовують сучасні засоби захисту рослин, досягають значно вищих показників урожайності, переконаний Ігор Шкурко. Та додає, що вирощування картоплі вже ніколи не буде дешевим. Картопля, впевнений він, і в наступному році буде дорого коштувати. 

«Останнім часом дуже зросла і вартість техніки для вирощування та збирання картоплі, і ціни на ЗЗР. Та і погодні умови додають витрат. Зараз лише одна саджалка коштує €150 тис. Окрім саджалки, до комплекту необхідної техніки також входять комбайни, сортувальні лінії та складське обладнання. Також значні витрати пов’язані з придбанням або транспортуванням елітного насіння з Європи, щоб розвивати власне виробництво.Тому картопля і в наступному році не буде дешевшою. Наразі прогнозую, що цьогоріч ціна на картоплю вперше перевищить ціну бананів», — додав Ігор Шкурко.

У цьому році через погодні умови витрати на боротьбу з хворобами картоплі значно збільшилися, особливо через необхідність застосування оригінальних препаратів відомих світових брендів, які є дорожчими, але більш надійними. 

«Основна обробка рослин від хвороб припала на серпень, хоча профілактичні заходи почалися ще в червні. Це стало необхідністю через підвищений ризик захворювань, і ми вирішили не ризикувати з дешевими підробками. Тому це додало витрат», — зазначив виробник. 

«Зараз ціна на картоплю — 20 грн/кг, а в супермаркетах — до 25 грн/кг, залежно від якості. Проте, я вважаю, що заявки на гуртову ціну у 40-45 грн/кг завищені. Але кінцеві цифри стануть відомі після збору врожаю», — додав Сергій Рибалко.

Україна вже в сезон імпортує картоплю з Литви та Польщі

Тим часом ціни на картоплю швидко зростають через підвищений попит на продовольчу картоплю та чутки про її нестачу цього сезону. Україна вже почала імпортувати картоплю з Польщі та Литви. За офіційними даними, з 1 по 23 вересня було завезено три вантажівки: 22 т з Литви на суму $10,56 тис. і 42 т з Польщі на $20,164 тис.

За даними Державної митної служби, з січня по серпень 2024 р. Україна імпортувала 15 тис. т картоплі, що коштувало $9,324 млн.

Низький урожай у 2024 р. також сприяв підвищенню цін та зростанню попиту на імпорт картоплі. Експерти зазначають, що основними причинами імпорту стали зростання попиту через потреби армії, міграцію населення, а також скорочення локального виробництва в Україні. Однак не варто створювати штучний ажіотаж.

«Я впевнений, що проблем з картоплею не буде. Такі неврожайні роки іноді бувають. Імпортуватимемо, як завжди, та й годі. Думаю, проблем не буде», — зазначив Сергій Рибалко. 

Інший фактор формування цін — сховища для овочів

Нині в Україні мало сховищ і зберігати продукцію складно. І якщо у минулі роки інколи ще поговорювали про будівництво овочесховищ на державному рівні, то нині, через війну і значну економічну діру у бюджеті, навряд чи до цієї теми хтось повертатиметься найближчими роками.

«Це те, що спостерігалося минулого сезону. Тоді багато продукції збувалося до холодів. Це теж вплинуло на ріст цін на картоплю взимку. Якщо пам’ятаєте, в лютому-січні ціна на картоплю була доволі висока. Ближче до настання весни вона також збільшилася. Це тому, що не було потужностей для зберігання цього продукту», — говорив на початку вересня Максим Гопка.

У будівництві якісних овочесховищ має бути зацікавлена в першу чергу держава, адже це є елементом продовольчої безпеки — у цьому впевнений Ігор Шкурко. Має працювати державна програма, як в інших країнах.

«Навіть якщо врожай хороший, його треба десь зберігати. Для цього треба організувати хорошу вентиляцію та охолодження для бульб. А це досить великі затрати — 14 млн грн треба витратити на будівництво такого овочесховища», — додає Ігор Шкурко.

Тож ті, у кого немає надійних приміщень для зберігання, змушені будуть швидко її продати, щоб уникнути псування. Багато хто не закладає картоплю на тривале зберігання через страх її втратити через погану якість.

Якість має чи не вирішальне значення

Так вважає Ігор Шкурко. За його словами, на лінії сортування робота цьогоріч проходила повільніше, а обробка картоплі потребувала більше часу через утворення грудок та пошкодження врожаю. Тому картопля після збору потребує часу для «лікування» перед фасуванням, щоб уникнути гниття під час зберігання. 

Отож фермери змушені інвестувати більше у технології та якісні сорти, а також обережніше ставитися до використання засобів захисту рослин, аби забезпечити належну якість картоплі.

Окрім кліматичних факторів, важливу роль відіграє також застосування сучасних технологій, таких як крапельне зрошення та використання стійких до хвороб сортів. У господарствах, які впроваджують такі методи, урожайність може бути вищою, навіть у несприятливі роки.

Попит на картоплю також залежить від внутрішніх та зовнішніх ринків. В Україні спостерігається стійкий попит на картоплю, що робить її стратегічно важливою культурою. Водночас експорт картоплі часто обмежений через нестабільність обсягів виробництва та конкуренцію з європейськими виробниками, що може впливати на загальний рівень цін.

© Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама