Вилучення у фермерів с/г техніки для потреб армії є цілком законним — адвокат

23 лютого 2024 6926 0
Вилучення у фермерів с/г техніки для потреб армії є цілком законним — адвокат
Kurkul.com

Фермерам почали надходити «листи щастя» від ТЦК з вимогою мобілізувати техніку. Тож, чи це законно розповів керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолій Косован у спецпроєкті «Все про вилучення техніки на вимогу ТЦК» на Kurkul.com.

Як пояснив експерт, вилучення техніки у фермерських господарств для потреб армії є цілком законним. Ця норма діє від початку оголошення воєнного стану вже третій рік, хоча розпорядження багатьом господарствам почали приходити лише в останні декілька місяців.

«Закон передбачає, що це обов'язок підприємства — передати техніку на вимогу військових», — зазначив Анатолій Косован.  

Вилучення може здійснюватись на підставі розпорядження Військово-цивільної адміністрації. Доводиться це розпорядження до підприємства співробітниками Територіального центру комплектування (ТЦК). Вони надсилають або безпосередньо вручають розпорядження з назвою «часткові наряди». Наряд має бути підписаний співробітниками ТЦК і ВЦА. В ньому має бути вказане місце доставки транспортних засобів. Відповідно компанія, яка його отримала, зобов'язана передати цей транспорт.

«Жодних норм чи підстав, щоб господарство уникнуло передачі техніки немає. Єдине — підприємство може обґрунтувати, чому краще взяти в них не зазначений трактор, а інший, який в діяльності підприємства менш важливий. Але думка підприємства не обовʼязково враховується», — пояснив адвокат.

Водночас Анатолій Косован наголосив, що передача транспортних засобів і техніки є не безповоротною. Агрегати повинні повернути. Якщо сільгоспмашина була пошкоджена або знищена, то підприємство може вимагати компенсацію, але лише після спливу 30 днів після оголошення демобілізації

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus