Де і за скільки продавали землю у 2023 році

Де і за скільки продавали землю у 2023 році

14 лютого 2024 1282 0

За понад 2 роки роботи ринку землі не справдився жоден із міфів, які так завзято поширювали опоненти ринку. Українці знають ціну землі й не поспішають її продавати. Однак, не можна сказати, що все на ринку землі відбувається однотипно та стандартно. Можна помітити певні тенденції чи закономірності, які описали аналітики KSE Агроцентр в аналітичному огляді за 4 квартал 2023 р. «Земельний ринок України».

Земля дорожчає, але все ще дешевша €1 тис./га

Середньозважена ціна на сільгоспземлю у 2023 р. становила 37 тис. грн/га, що на 13% вище від показника позаминулого року (32,8 тис. грн/га у 2022 р.). 

У 4 кв. 2023 р. середньозважена ціна на сільськогосподарську землю знизилась на 2% у порівнянні з попереднім кварталом (з 38,5 тис. грн/га до 37,7 тис. грн/га). 

Однак зниження цін не торкнулось земель з цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», які навпаки здорожчали з 39,1 тис. грн/га у 3-му кв. до 39,4 тис. грн/га у 4-му кв. 2023 р.

Середньозважена ціна 1 га землі сільгосппризначення у 1-4 кварталі 2023 року

Дорога земля не завжди родюча 

В регіональному розрізі найвищі ціни на землю у 2023 р. спостерігалися в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Київській та Полтавській обл., а найнижчі — в областях, що найбільше потерпали від окупації або бойових дій —  Луганській, Запорізькій та Херсонській. 

«Високі ціни в західних областях України, ймовірно, повʼязані не стільки з високою якістю ґрунтів в цих регіонах, а з накладеними обмеженнями на ринку, що призводять до високих транзакційних витрат», — зазначили дослідники.  

Читайте також: Фінансування агросектору: Які програми кредитування пропонують банки

За словами учасників ринку, ціни на оформлення угоди коливаються в діапазоні 12-15 тис. грн за угоду. Враховуючи, що в середньому розмір успадкованої «товарної» ділянки у Львівській обл. становить 0,5 га, а в Івано-Франківській області — 0,4 га, вартість земельної ділянки може бути співмірною із витратами на оформлення угоди, і це може просто «відбивати бажання» укладати та реєструвати подібні угоди. Відтак – угоди купівлі-продажу в цих областях укладаються з більшими ділянками та ділянками, що мають, ймовірно, кращі ґрунти, що і спричиняє високі середні ціни в цих регіонах.

Середньозважені ціни за областями у 2023 році, тис. грн/га

Купівля ділянки окупиться за 5 років оренди

Середньозважена вартість купівлі-продажу земельних ділянок у 4 кв. 2023 р. орієнтовно дорівнює вартості 5 років оренди земельних ділянок через електронні аукціони. Такий незначний розрив між цінами купівлі та цінами оренди земель свідчить про те, що офіційні ціни купівлі-продажу можуть бути заниженими та не відображати реальної ринкової вартості земельних ділянок.

Динаміка цін на земельних торгах, тис. грн/га
В середньому щодня продається 500 га

Якщо до повномасштабного вторгнення в середньому щоденно укладалось угод на 841 га, то у травні 2022 року цей показник впав до 196 га. Відновлення ринку земель у 2022 році було помірним – середньоденна площа укладених угод за результатами року становила лише 262 га, що більш ніж утричі менше від аналогічного показника до повномасштабного вторгнення. 

Читайте також: Аграрії війни: ті, хто змінили трактори на зброю

У 2023 році відновлення ринку продовжилось, хоча його щоденні обсяги усе ще менші, ніж до повномасштабного вторгнення. У другій половині 2023 року у середньому щоденно укладалось угод купівлі-продажу на 529 гектарів, або на 37% менше, ніж до повномасштабного вторгнення.

Зміна середньої площі угод купівлі-продажу, %

Фінансування під заставу сільгоспземель зростає

Серед нових кредитів, виданих протягом березня 2022 – грудня 2023 року, землею сільськогосподарського призначення були забезпечені лише близько 10.3%, на загальну суму 357 млн грн. Загальна площа земель у заставі склала 15,5 тис. га.

Порівняно із середнім значенням станом на травень 2023 року, частка землі сільськогосподарського призначення у структурі забезпечення виданих кредитів зросла на 4%.

«Це маленький, але вкрай важливий факт. Наразі маємо вже 15,5 тис. га в заставі під нові кредити, а ще 2 роки тому (на кінець  2021 року) такої землі було тільки 2,5 тис. га. Ще звичайно не ті масштаби, як в США, наприклад, де 2/3 всього аграрного боргу має землю у заставі, але це дуже важливо для ринку, сектору і для спроможності всієї країни генерувати власне фінансування для відбудови та розвитку», —  зазначив  KSE Агроцентр Олег Нів'євський.

Забезпечення нових кредитів, виданих у березні 2022 – грудні 2023

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus