Ферма на даху

По заповітам Карлсона. ТОП-7 міських ферм на даху

Служба новин 30 січня 2016 1599 0

Міські ферми стають все більш популярними в світі. Наприклад, наприкінці минулого року влада Сан-Антоніо (США) надала міським фермам офіційний статус і дозволила садівникам продавати своє збіжжя прямо на території господарств.

І якщо вирощуванням овочей та фруктів на присадибних ділянках приватного будинку нікого не здивуєш (принаймі в нашій країні), то створення ферм на дахах великих багатоповерхових будинків — це новий тренд. Тому редакція Kurkul.com знайшла найцікавіші приклади ферм на даху з усіх куточків світу.

Brooklyn Grange

Ферма розташована на даху будинку в самому серці Нью-Йорка, на острові Манхеттен. Група ентузіастів вирішила створити еко-ферму на даху занедбаного будинку, оскільки, за словами організаторів, подібні дахи і так стихійно заростають рослинністю, а в даному випадку таку «посівну площу» вдалося використати з користю.

Роботи з організації ферми розпочалися в травні 2010 р. і на даний момент фермерам вдалося продати більше 500 тис. фунтів овочей в різні ресторани та магазини міста. Окрім цього, до ферми часто приводять навчальні екскурсії і навіть грають весілля.

За час існування господарство відвідало більше 17 тис. жителів Нью-Йорка.

Brooklyn Grange

Ферма існує майже на самозабезпеченні. На даху розташовані курники і в якості добрива використовують курячий послід, а для кращого запилення рослин господарство має декілька вуликів. Маючи загальну площу господарства в 1 га, з якого щороку збирають 23 т овочей, вона є однією з найбільших у світі ферм на даху.

Lufa Farms

Ця аграрна компанія розпочала свою діяльність в 2011 р., відкривши свою першу ферму площею майже 3 тис. кв. м, а в 2013 р. з’явилась новий, ще більший майданчик з площею 4 тис. кв. м. Ферми розміщуються на даху офісних центрів, а під ними, на верхніх поверхах будівель орендуються офіси і магазини, які, до речі, не відчувають дискомфорту через таке сусідство.

Lufa Farms

За підрахунками власників компанії, їх ферми мають можливість прогодувати 2 тис. людей, а їжа є екологічно чистою і дуже якісною.

Для поливу рослин використовується дощова вода, а система гідрорециркуляції дозволяє додатково підігрівати теплиці. Боротьба зі шкідниками проводиться також за допомогою натуральних способів. Наприклад, на фермі живуть божі корівки, які залюбки харчуються попелицями та іншими комахами-шкідниками.

Higher Ground Farm

Ферму було засновано Джоном Стоддардом та Кортні Хенесі на даху Бостонського дизайн-центру.

Всі насадження господарства розміщуються в 1500 ящиках з-під молока, а продукцією виступають помідори, базилік, петрушка, кервель, любисток, чебрець та інші рослини, які залюбки купують місцеві ресторани. Така продукція є в 4 рази дешевшою, ніж та, що була вирощена способом аквапоніки.

Стоддард вважає, що ферми на даху сприяють зменшенню витрат на охолодження та нагрівання будівель, а також забезпечують ефективне використання простору для сільського господарства.

Fenway Farms

Ця органічна ферма розміщена на даху стадіона бейсбольного клубу Boston Red Sox. Площа її складає 1,5 тис. кв. м, з яких кожного року можна зібрати близько 2 т свіжих овочів, фруктів та зелені, які будуть використовуватись в ресторані, що розміщено на арені. Досить добрий врожай дають огірки, яких в 2015 р. вдалося зібрати близько 270 кг, гарно росте полуниця і баклажани.

На самому початку проекту зелені насадження на даху планувалися лише для покращення охолодження будівлі і лише згодом група ентузіастів змогла створити на базі цього насадження ферму.

Броварня в окрузі Лючжоу

Не США єдиними. Власник однієї з броварень округа Лючжоу, що знаходиться на півдні Китаю, вирішив використовувати дахи цехів для вирощування рису.

Ферма на даху броварні

Китайські броварі досить часто застосовують у виробництві саме рис, тому 2 га зелених насаджень частково забезпечують пивоварню сировиною і полегшують охолодження приміщень. Але така ферма має ще одну корисну функцію — вона затримує дощову воду, дозволяючи розвантажити стокові системи міста під час зливи. Подібні системи затримки води на дахах також використовуються в США та Німеччині.

Створення такої рисової плантації дало гарний маркетинговий ефект: про маловідому пивоварню дізналася велика кількість потенціальних клієнтів не лише з КНР, а і з інших куточків світу.

ØsterGRO

Невелика ферма розмістилася на даху одного з будинків датської столиці Копенгагена. Відкрита у 2014 р. плантація має всього лише 6 соток площі і може прогодувати 40 сімей органічною їжею. Окрім рослин, на фермі живуть 12 курей та 4 бджолині родини.

ØsterGR

Тут же фермер займається і збутом продукції. Для цієї мети на території господарства, безпосередньо в теплиці, було відкрито ресторанчик під назвою Stedsans. Для приготування сезонних страв шеф-кухар використовує лише продукцію ферми та інколи товари місцевих фермерів. Недоїдки з ресторану віддають курям на харчування або звалюють в спеціальний контейнер, де черви перероблюють їх на перегній.

Urban Farm

Дублінська міська ферма Urban Farm проіснувала лише 24 місяці і являла собою некомерційний навчальний проект, створений на даху контактного центра креативних індустрій Chocolate Factory.

Urban Farm

Окрім традиційної картоплі, на фермі вирощували кабачки, стручкову квасолю, цибулю, ріпу, кілька видів ягід, а також гриби. В самій же будівлі хаба займались експериментами з аквапонікою. Ферма була максимально екологічною та здешевленою — на компост перероблялися старі дерева та палети, рослини були висаджені в бувші у використанні пляшки та пластикові баки, а в якості добрив часто використовували органічні відходи найближчих закладів харчування.

Окрім безпосереднього виготовлення продуктів харчування, на базі ферми проводилися семінари з садоводства, екологічних джерел живлення та екологічних циклів.

Фермерство на даху стрімко набирає популярності і, можливо, в недалекому майбутньому «кам’яні джунглі» стануть значно ближчими до природи, а міста самі зможуть забезпечувати себе їжею.

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою