Екватор польових інспекцій агроекспедитори провели на Вінниччині

День 3. Вінницька область: Зоря Поділля та Ситковецьке

АгроЕкспедиція «Посівна 2016» 7 квітня 2016 805 0

Перевірили ґрунти на вміст органіки, «виудивши» з чорнозему черв’яка, подивились на маленьке «зернятко», що незабаром стане буяючим колосом та відправили в політ квадрокоптер для моніторингу стану полів. Таким видався третій день АгроЕкспедиції «Посівна 2016», учасники якої цього разу вирушили на Вінниччину.

Першими гостей приймали представники продовольчої компанії «Зоря Поділля», директором якої наразі є Андрій Шелестюк.

http://kurkul.com/storage/blogs/AE_posev_day3/IMG_0702%20%282%29.JPG

Спрацювали на всі сім!

Робота тут кипить. Посівну вже фактично завершено, за виключенням кукурудзи та сої, для яких ще не прийшов час. «Зоря Поділля» спеціалізується на вирощуванні озимої пшениці, сої, кукурудзи, ярого ячменю та гороху. Але основною культурою все ж є цукровий буряк, частка посівів якого становить близько 30%.

На проблеми директор не скаржиться.

«Складнощів при проведенні цьогорічної посівної у нас не виникло. Добрива ми закупили ще з осені. Техніка також спрацювала на всі 100%, адже вона нова і свій ресурс ще не вичерпала. Також посприяли більш-менш сприятливі погодні умови. Аномальних явищ не спостерігалось, тож і пересіву не буде», — говорить директор «Зорі Поділля».

http://kurkul.com/storage/blogs/AE_posev_day3/IMG_0700%20%281%29.JPG

Взагалі цього року працівники зазначеної компанії приступили до посівної досить рано.

«Сіяти почали 5 вересня. Зима була м’якою, тому фактично 99,9% посівів перезимувало вдало. Спостерігались лише підмерзання листкової маси. Зараз вже помітні задатки врожаю. Минулого року він склав в середньому 7 т/га», — говорить агроном відділення «Михайлівське» Степан Андрушко.

Крім того, компанія відповідально поставилась до вибору насіння культур, якими засіває свої землі.

http://kurkul.com/storage/blogs/AE_posev_day3/IMG_0902%20%281%29.JPG

«Ми можемо на чомусь зупинитися лише спробувавши це на собі. Маємо власні дослідні ділянки, тож минулого року 17 сортів пшениці відкрили саме в процесі дослідів. Що стосується буряків, то вже знаємо усі лінійки гібридів, що пропонують компанії, та їхні можливості», — говорить Андрій Шелестюк.

За його словами, обираючи сорти культур для посіву, представники компанії орієнтуються, в першу чергу, на такий показник, як посухостійкість.

«Минулого року ми мали демо-посіви гібридів кукурудзи компанії «КВС-Україна». Та оскільки засуха таки давала про себе знати, вирішили поки що обійтися без кукурудзи. Проте поновити практику її вирощування збираємось. Можливо навіть вже наступного року», — ділиться планами на майбутнє керівник компанії.

http://kurkul.com/storage/blogs/AE_posev_day3/IMG_0730.JPG

Варто зазначити, що 30-40% посівів озимої пшениці входили до зими у стадії кущення, решта ж знаходилася у фазі двох листків.

http://kurkul.com/storage/blogs/AE_posev_day3/IMG_0911.JPG

Що стосується прогнозів на майбутнє, то «Зоря Поділля» орієнтуватиметься на збільшення своїх показників урожайності, «міряючи» прогрес по даним минулого року.

«У 2015 врожайність склала приблизно 7 т/га. Так склалось територіально, що наше господарство має в своєму розпорядженні як чорноземи, так і піски: на перших виходить десь 9 т, а на других — 5. Звідси і з’явився показник — «золота середина», — наголошує директор «Зоря Поділля».

Ні кроку без ноу-хау

Від пильного ока наших журналістів не змогли «втекти» і нововведення компанії. Так, під час розмови з директором, ми помітили новенькі метеостанції… І просто не змогли не дізнатись про досвід їхнього використання в компанії.

«Загалом власних мобільних метеостанцій у нас 9: 7 вже установлені і працюють, дві — ще нові. Перша з’явилася у господарстві минулого року. Відтоді за погодою можемо слідкувати самостійно», — розповідає Андрій Шелестюк.

Продовжуючи тему новацій: директор познайомив нас зі спеціалістом з використання безпілотних літальних апаратів (БЛА) Юрієм Проценком. Він — молодий спеціаліст, котрий присвятив вивченню безпілотних літальних апаратів більшу частину свого життя. Юрій написав магістерську на цю тему і, вже як аспірант, планує захистити кандидатську дисертацію, присвячену темі безпілотників.

http://kurkul.com/storage/blogs/AE_posev_day3/IMG_0775.JPG

«Оперативно за день за допомогою квадрокоптера можна відзняти до 2 тис. га землі з метою нагального визначення проблем та їхнього усунення. Наприклад, коли відбувається посівна, на агрономів йде колосальне навантаження. Інколи вони не мають можливості навіть виїхати на поле і подивитись там на інші культури. У такому випадку є можливість зателефонувати мені чи ще якому спеціалісту в галузі використання безпілотників. За день можна оглянути і закрити всі площі. Достатньо 10-20 хвилин, щоб чітко визначити проблему. Тож агроном може бачити стан всього, що в нього відбувається на полі, не виходячи з офісу» — коментує Юрій Проценко.

Дасть Бог погоду – буде урожай!

Друге господарство, на поля якого потрапила на третій день команда АгроЕкспедиторів, – «Ситковецьке».

Минулого року на господарстві вирощували ще й кукурудзу, але через засуху, яка суттєво вплинула на її посіви, цього року від неї відмовилися.

Урожайність культур минулого року склала по пшениці 47 ц/га, кукурудзи – 36 ц/га, сої – 13 ц/га. У 2016 урожайність пшениці планують отримати на рівні 6 т/га, сої та соняшника – у середньому по 3 т/га.

http://kurkul.com/storage/blogs/AE_posev_day3/IMG_9521.JPG

«Цього року відмовилися від кукурудзи, бо очікуємо засуху. Минулого року засуха практично дала 50% від очікуваного, соя – 30%, навіть менше… Тому основний акцент у нас під час цієї посівної на соняшник та сою», – говорить голова наглядової ради, к.т.н. Леонід Гораевський.

За словами директора ТОВ «Ситковецьке» Віталія Тишкевича, цього року пшениця у господарстві перезимувала добре – пересіву не буде. Труднощів як таких не було. Економії – також: у господарстві не економлять на технології. Про інші умови, посміхаючись, говорить: «Дасть Бог погоду – буде урожай!».

На противагу економії господарство сповідує інший принцип – мінімізації затрат. Так, за словами керівництва, витрати на гектар цього року склали порядка 6-7 тис. грн. Такий підхід дозволяє знаходити надійних партнерів і не купуватися на компанії-бренди.

http://kurkul.com/storage/blogs/AE_posev_day3/IMG_9492%20%281%29.JPG

«Раніше ми співпрацювали з одним відомим поставщиком ЗЗР та добрив, а сьогодні вирішили співпрацювати з компанією «Украгроком»: якість не гірша, а ціни – куди поблажливіші», – говорить Леонід Гораевський.

У пошуках черв’яка

Головний агроном підприємства Олександр Печевистий, який зустрічає нас на полях господарства, розповідає, що озима перезимувала добре і пересіву у не буде. За його словами, по осені був приморозок, але пшениця встигла розкущитися і завдяки цьому зараз густота сходів на їх полях – по 7-8 млн.

http://kurkul.com/storage/blogs/AE_posev_day3/IMG_9498.JPG

«На даний момент це поле озимої пшиниці підживлювалося КАСом (160 кг/га). Грунт оброблявся на глибину 25-30 см, потім був посів. І фактично це все. Норма висіву – 4,5 млн, глибина – 3,5 – 4 см», – говорить Олександр Печевистий.

За його словами, цього року земельні площі господарства розподіляться наступним чином: 2,18 тис. га соняшника, 3,46 га сої і 890 га пшениці.

«При виборі насіння, в першу чергу, звертаємо увагу на посухостійкість. Минулого року розглядали можливість посіву кукурудзи селекції KWS, їзидили на демо-посіви, що були закладені на відділку «Зоря Поділля». Та, оскільки засуха давала про себе знати, на цей рік вирішили обійтися без кукурудзи. На наступний рік обов’язково плануємо», — говорить агроном.

Своєрідною гордістю та секретом успіху Олександра Печевистого є те, що на полях господарства водяться черв’яки. Такого в окрузі немає у жодного сільгосппідприємства.

http://kurkul.com/storage/blogs/AE_posev_day3/IMG_0892.JPG

Справа в тому, що рослинні рештки тут подрібнюють та залишають у грунті. Що, в свою чергу, дозволяє покращити його якість.

Не забувайте: загальну інформацію про хід посівної в Україні ви можете оперативно відслідковувати у проекті «Посівна онлайн».

А поки ви будете читати наш блог про вінницькі сільгосппідприємтсва, ми вже будемо перевіряти стан озимих в Черкаській області. Тож невдовзі чекайте звіт про перевірку полів Черкащини!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою