Свиней господарства «Менський Аграрник» залучили до тестування вітчизняних оклюдерів

«Менський Аграрник»: благородне фермерство

Катерина Джевага 13 травня 2016 513 0

Зранку, прочитавши на сайті Kurkul.com матеріал про занепад свинарства в Українці, мала нагоду відвідати один з небагатьох свинокомплексів Чернігівщини. На околиці районного центру Мена дуже гармонійно виглядає комплекс приватного підприємства «Менський Аграрник».

Здебільшого, чим міцніше стає на ноги підприємство, тим пафоснішими стають вивіски та таблички… Тим суворішою стає охорона :) Але тут Ви не зустрінете пафосних вивісок… Тут при в'їзді на територію Вас чекає… капличка. Так, капличка.

Куди не глянеш ― видно хазяйновитість власника Гайдукевича Валерія Володимировича. Висаджений 5-6 років тому сад поруч з будівлями вже щедро віддячує яблуками та персиками, а ще ягодами. В який куточок господарства не заглянь ― скрізь зразковий порядок. Все стерильно чисто, вибілено.

Як Ви гадаєте це «білий дім»? Так, це свинячий білий дім, в якому нема ні бруду, ні смороду, але для комфорту свиней є все ― і потужні витяжки, і пластикові вікна. Це «святая святих», бо ким би ти не був ― спостерігати за життям так шанованих тут тварин можеш лише через скло. В цьому в Валерія Володимировича немає компромісів.

Господарство налічує поголів'я в межах 1400-1800 голів (в різні періоди року). Але у всіх цих фактах немає дивини. Хіба… Хіба якщо говорити про те, що саме тут живуть свині, які долучились до безумовно благородної справи ― тестування вітчизняних оклюдерів (медична деталь у вигляді пружинки зі спеціальних сплавів, що через артерії або вени вводять та встановлюють у серце). За даними Мінохорони здоров'я, близько 15% сердечних вад у новонароджених малюків ― відкрита артеріальна протока. Саме застосування оклюдерів є вирішенням даної проблеми. Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. Амосова спільно з інститутом металофізики ім. Курдюмова розробили вітчизняну модель оклюдерів, яка не лише містить безпечні сплави, а ще й в рази здешевить вартість боротьби з описаним недугом.

Небайдужість Валерія Володимировича та, скоріше за все, ще й наявність медичної освіти, стала поштовхом до благородного вчинку ― його свинки стали першими, хто особисто «познайомився» з вітчизняними оклюдерами ― перенесли ряд операцій в рамках клінічних досліджень. Оперував їх неабихто ― сам професор Юрій Панічкін, учень славетного Миколи Амосова!

Перші дві свинки були прооперовані в Київській сільськогосподарській академії. Операції були успішними. Всі наступні свинки та кабанчики оперувались вже безпосередньо в Мені на території ПП «Менський Аграрник».

Як розповів Валерій Володимирович, після операцій свиней лише мітили бірками і повертали в загони. Не було ні ізоляції, ні спецрежиму в харчуванні. Результати чудові. Чекаємо на офіційне впровадження новітніх розробок.

Впевнена: це один з тих випадків, коли заслужено варто сказати «браво» і вітчизняним медикам, і нашим аграріям!

Хай процвітає свинарство на благо всім!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою