АгроЕкспедиція «Пшениця 2016» гостює на полях Київщини та Житомирщини!

День 3: Київщина та Житомирщина: ТАК-Агро, Агро-Дібрівка, Сокільча та Оранта

АгроЕкспедиція «Пшениця 2016» 24 червня 2016 595 0

На зміну сонячним дням прийшов і похмурий. Уже традиційно, зустрічаючи світанок за написанням блогів, чуємо, як за вікном починає шурхотіти дощ. Трохи більше години відпочинку – і ми виїжджаємо на поля першого господарства Київщини.

Утім, ранкова прохолода утрималася недовго. І поки ми накручували кілометри до ТОВ «ТАК-Агро», сонце вже піднялося і вийшло з-за хмар. Тож набравшись сил на новий день, виходимо в поле.

Агрономії – ТАК!

І насінництву теж гучне і впевнене «вперед!». Господарство ТОВ «ТАК-Агро» вже багато років поспіль займається вирощуванням насіннєвого матеріалу озимих, в тому числі, пшениці. Всього у холдинга 13,8 тис. га, з них під пшеницю відведено 4 тис. га.

Головний агроном господарства Вячеслав Нескромнюк показує пшеницю сорту «Колонія». Навпроти ж сорт «Самурай».

«Здійснювали посів сівалкою Poettinger. Через пізній посів (2 жовтня) отримали зріджені сходи. Утім дощова весна виправила ситуацію. Для себе біологічну врожайність вже рахували. Думаємо, по сорту «Колонія» на 70 ц/га вийдемо», — говорить агроном.

Молодий колектив «ТАК-Агро» не дає застаріти технології обробітку полів. Кожного року намагаються спробувати щось нове.

«У нас 360 працівників, середній вік яких – 36 років. Всі чудові спеціалісти. Та головне для людини — розуміти, де вона працює, що вона робить і яким чином. Пливучості кадрів у нас немає. Залучаємо спеціалістів, які давно вже працюють і передають свій досвід», — розповідає пан Вячеслав.

Він у сільському господарстві з 2001 року. Має професійну освіту, яку обрав за покликом душі.

«По-перше, свою роботу треба любити. Тоді вона і задоволення приносить. І коли її виконуєш, то це дає певний результат. А чому саме аграрний бізнес?.. Ми всі із села. Тому і вибрав природу», — зазначає чоловік.

Американське зрошення

Не втомлюється піклуватися про своє господарство і виконавчий директор «ТАК-Агро» Володимир Касьяненко. Щоб отримати кращий урожай, на пшеницю нещодавно поставили американську зрошувальну систему — поливну установку «Фрегат» з шириною захвату 540 метрів. Переваги — плюс дві третини урожаю.

«Це наші інновації. Першу декаду травня у нас не було опадів. Температура була високою і не вистачало вологи, тому ми направляли один раз 10 мм. За допомогою зрошувальної системи можна полити 80 га. Ми чергуємо полив різних культур: у минулому році під ним була соя, так різниця в урожаї була в 11 ц/га. Минулий рік був посушливий, у людей соя погоріла, і у нас теж (де не було поливу). Тобто, ми зібрали по 19 ц/га. А там, де полив — 30 ц/га», — говорить агроном.

З оранкою, пальним та ЗЗР минулорічні витрати на гектар склали 10,8 тис. грн. Цього року цифри збільшились, бо додатково внесли ще й 5.5 т/га курячого посліду.

Вимірюємо біологічну урожайність ТОВ «ТАК-Агро». Для цього рахуємо кількість колосків на 1 м2 — 496 шт, обчислюємо середній показник зерен в 1 колосі — 41 шт. Вага 1 тис. зерен — 400 грамів. З поправкою на втрати у 15% отримуємо біологічну урожайність 8,46 т/га. Отже, нехай справджується!

Наостанок попланували

На господарстві вже намітили шлях на найближчі кілька років. Нині шукають перспективні сорти.

«У цьому році плануємо поставити насіннєвий завод по нових технологіях, а окрім цього спробувати на своїх землях ще кілька нових сортів пшениці», — каже агроном.

Самі ж очікують змолотити не менше 9-10 т/га. Тому з цікавістю і тривогою чекають жнив.

А тим часом нас чекають на другому господарстві у Тетіївському районі Київщини.

Відверто про українську селекцію

Державне підприємство ДГ «Шевченківське», що відноситься до Інституту цукрового буряка при Національній академії аграрних наук України (НААН) починає власну історію ще в 1927 році. Воно спеціалізувалося на посадках еліти і супереліти насіння цукрових буряків. Зараз же директору підприємтва Олегу Балагурі належить і приватне підприємство «Агро-Дібрівка».

«Ми працюємо з вітчизняними сортами. Звичайно, можна усіх добити фактами, що наші сорти поступаються за врожайністю зарубіжним. Звісно, 9-10 тонн пшениці з гектару зібрати цілком реально, але ж це буде переважно кормова пшениця. Зібрати 6 т/га якісного зерна другого класу для хліба — це гідний результат. Шкода, якщо ми пшеницю вітчизняну скоро втратимо і перейдемо на іноземну селекцію», — каже Олег Вікторович.

В «Агро-Дібрівці» і ДП ДГ «Шевченківське» вирощують такі сорти озимини, як «Чародійка», «Відрада», «Перлина Лісостепу», «Аналог», «Краєвид» та ін. Щорічно на державному підприємстві висівають демонстраційні насіннєві ділянки — їх більше 40.

«Пшениця — це культура політична, для України вона — все. Вирощувати її затратно, це однозначно. Пшеничка вимагає мінімум 2-3 центнера добрив плюс захист з осені, мінімум три підгодівлі та два захисти від хвороб. Але і врожайністю нікого не обділить», — пояснює Олег Балагура.

До речі, для цього підприємства пшениця — культура основна.

«Маємо 800 голів ВРХ. Тож є потреба в якісній підстилці та кормах. Відомо, що пшениця містить багато клітковини. Тому обов’язково має бути в раціоні наших корів», — зауважує пан Олег.

На полі «Агро-Дібрівки» робимо заміри для прогнозування біологічної врожайності. Ми нарахували 624 колоска на 1 м2, в середньому 39 зерен в колосі, вага 1 тис. зерен 30 г. Підставивши дані в формулу отримуємо 5,8 т/га пшениці сорту «Колос Миронівщини». За біологічної врожайності в 7,3 т/га. При цьому норма висіву тут — 6,5 млн. Торік же тут вдалося в середньому зібрати 5,6 т/га пшениці.

Вирушаємо до наступного підприємства!

Пшеничне різноманіття

Ох і забобонний народ аграрії! То по понеділках урожай не збирають, то в п’ятницю тринадцятого забороняють трактористам в поле виходити… Має власні «магічні секрети вітчизняного аграрія» і агроном господарства «Сокільча» Михайло Паламарчук.

«Якось в минулому році почали ми сіяти пшеницю сорту Богемія. Так якась халепа просто була! Сівалка весь час відмовлялася працювати. Тоді покликав я батюшку. Тож приїхав він, освятив поле. Дало щось це чи не дало… Головне, що врожай був! До речі, такі процесії намагаємося проводити якомога частіше під час посівної», ― розповідає чоловік.

Хоч він дещо і сумнівається в своїх методах привертання фермерської удачі, та «Сокільча» стрімко прогресує. На 430 га землі тут посіяно 36 сортів пшениці, 11 з яких ― повторні.

Дивують та захоплюють і показники врожайності згаданої культури на полях ФГ.

«Минулого року ми зібрали 95 ц/га, хоч період і видався посушливим. Але це ще далеко не найвищі показники. Якось врожайність такого сорту пшениці, як Колонія сягнула цифри 131 ц/га!», ― розповідає про успіхи господарства Михайло Паламарчук.

Гарно впливає на урожай і правильний вибір ЗЗР. В цьому господарстві надають перевагу препаратам компанії Bayer. Відповідно, велику роль процесі збільшення показників врожайності відіграє, звичайно ж, обрана технологія вирощування культури.

Найкращим попередником під пшеницю представник господарства «Сокільча» називає горох. Його сіють на 80% запланованих площ під пшеницю.

І не дарма. За словами агронома підприємства Михайла Паламарчука, в «Сокільча» вдалося зібрати 13,11 т/га (сорт «Колонія»), що стало найвищим показником в історії України, 12,47 т/га дав сорт «Етель». В середньому показник врожайності в 2015 р. склав близько 9,5 т/га.

Кращих результатів змогли досягти на сортах Limagrain хіба що в Німеччині в 2013 році, коли «Колонія» виділилася врожайністю в 13,2 т/га. У світі ж рекордсмени ― сорти «Саванна» і «Ейнштейн», які дають на полях Нової Зеландії понад 15 т/га.

Вподобали тут й експериментувати з посівами. Це для пана Григорія завжди в радість. Адже він зізнався нам в невичерпній любові до своєї професії.

«Знаєте, от жінки люблять парфуми… А ми ― фермери ― не можемо спокійно жити без аромату пшениці, гречки, ячменю… Тому завжди вранці прокидаюся і йду на поле за покликом серця. А ще бути агрономом добре, бо в пшениці можна надійно сховатися. Та так, що довго шукатимуть», ― розбавляє жартами власні ліричні відступи агроном.

А поки Михайло Миколайович веде бесіди з однією частиною команди АгроЕкспедиції, інша вже помандрувала в поля для прогнозування біологічної врожайності пшениці в господарстві «Сокільча». Рахуємо за кількістю колосків: на 1м2 690 шт. Середнє число зерен в 1 колосі ― 64 шт. Тож прогнозована врожайність ― 14,13 т/га.

Ми обов’язково після жнив поцікавимося, наскільки справдилися наші прогнози. А зараз час їхати! На нас ще чекають представники четвертого, останнього на сьогодні господарства.

«Чудо горохове» :), або як бобові пшениці «підсобили»

Горох, горох, горох… Про те, що цю культуру аграрії Київщини та Житомирщини визнали найкращим попередником під пшеницю не запам’ятали, мабуть, тільки ліниві. І не дарма: він дає 3-5 ц прибавки до врожайності. Для сівозміни горох обирає й головний агроном господарства ДП «Оранта» ТОВ «Антарія» Григорій Радкевич.

«Перед появою на якомусь з наших полів пшениці завжди сіємо там горох. Після цього проводимо поверхневий обробіток грунтів», ― зауважує він.

Загалом під пшеницю в «Оранті» відведено 250 га з 910. Наразі тут посіяли 8 сортів цієї культури як вітчизняної, так й іноземної селекції.

Підходимо до полів, де на одній ділянці посіяли пшеницю сорту «Колонія» компанії «Limagran Україна», а на іншій ― «Поліська 90» української селекції.

Читайте про нюанси технології уважніше. Бо її розробкою займався не абихто, а агроном з тридцятирічним стажем.

«Агрономія ― це все, що я вмію робити. Погано це чи добре ― не мені вирішувати. В дитинстві ж хотів стати пілотом. Тож мрія частково збулася. Раніше, коли наші поля обробляли гелікоптером чи дельтопланом, доводилося й політати», ― ділиться історіями з життя Григорій Радкевич.

Ми ж традиційно відправляємось рахувати можливу біологічну врожайність пшениці, що колоситься на землях відвідуваного господарства. Враховуючи всі переваги та «підводні камені», представникам «Оранти» варто очікувати 6,96 т/га. Розрахунки проведено з залученням таких даних: 500 колосків на 1 м2 і середня кількість зернин у колосі ― 49.

Отже, прощаємося з паном Григорієм і вирушаємо на зустріч безсонній ночі, результатом якої й став цей блог!

Сподіваємося, ви прочитали його, пильно вглядаючись в кожну назву, кожен показник, кожну рекомендацію… Тож слідкуйте за продовженням історії про пригоди наших агроекспедиторів. Попереду ще два насичені дні і багато цікавої інформації. До зустрічі на Волині!

Ледь не забули сказати: в нас поповнення. На четвертий день в АгроЕкспедицію їде ще й екіпаж № 2, який відвідає підприємство «Пальміра», котре входить до складу «Кернел Груп». Команда подивиться на те, як точне землеробство впливає на врожайність пшениці. Про результати перевірки читайте вже завтра.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою