Згадаємо як це було!

Ювілей АгроЕкспедиції. Двадцять кращих фото

Служба новин 12 жовтня 2016 130 0

АгроЕкспедиції вже давно стали звичним форматом для наших журналістів і читачів. Щороку з весни до пізньої осені ми відправляємося у тижневі кроп-тури, щоб на власні очі оцінити стан полів, виміряти біологічну урожайність культур та дізнатися про новини від фермерів. Вже три роки ми їздимо, дивимось і аналізуємо аграрне життя нашої (хоча, не тільки нашої) країни. З нагоди ювілейної двадцятої АгроЕкспедиції «Кукурудза», яка завершилася зовсім недавно ми вирішили показати вам найцікавіші моменти кожної з експедицій, разом згадати їх і насолодитися яскравими фото!

Перша АгроЕкспедиція відбулася у травні 2013 року і була присвячена пшениці. Тоді обстежувати поля поїхали три екіпажі: латифундистський, французький та екіпаж «ОДА Україна».

На цьому фото виключно чоловіча команда АгроЕкспедиції. Зараз наш колектив значно виріс і жіноча складова в ньому дуже суттєва =) Тому таку картину не часто побачиш, бо і керує проектом дівчина — Дарина Козоріз.

Наступною була АгроЕкспедиція «Кукурудза 2013», яка тривала чотири дні. У складі команди знову був французький фермер-агроном Люк Лоран. По завершенню експедиції ми спрогнозували урожай кукурудзи 27,2 млн т, навіть всупереч зламаній рулетці для вимірів!

«Поломалась 10-метровая рулетка. Осталась только 20-сантиметровая линейка. Ну и как дальше жить?», — писали наші журналісти в блозі другого дня.

Втретє ми відправилися досліджувати цукровий буряк. Це був жовтень 2013 року. Один екіпаж проїхав усю Україну від Полтавської до Львівської області. А коли голод заставав нас у полі, ми завжди знали, що робити =)

А вже через місяць після буряків екіпаж Elevatorist.com вирушив у АгроЕкспедицію по елеваторам. За 5 днів інспекції полями, яку проїхали наші блогери, перевалила за 2 тис. км. На одному з елеваторів журналістів впустили в пустий силос, який, за їх словами, нагадував зсередини купол цирку.

Наступного разу ми поїхали в АгроЕкспедицію вже 2014 року і присвячена вона була цукровому буряку. За сім днів відвідали сім цукрових заводів та дев’ять господарств, які вирощують буряк. Бачили завод-привид, який припинив свою роботу за 15 років до нашого візиту, а також порівнювали, наскільки виріс буряк з весни до листопада. Навесні він був розміром з 50 копійок.

І знову були елеватори! Шоста за рахунком АгроЕкспедиція, шість днів, вісім областей, 11 елеваторів. Саме тут нас приймав Євген Дудка, директор компанії «Волынь-зерно-продукт», з якою зараз ми можна сказати «дружимо сім’ями»!

Сьомою (щасливою!) експедицією стала масштабна «Посівна 2015», яка тривала з 22 по 27 травня. З кожним разом наші інспекції ставали все більш якісними. По-іншому і бути не могло, адже в команду прибувало все більше досвідчених експертів! АгроЕкспедиційна команда впевнено росла!

Восьма червнева експедиція була присвячена пшениці. На вечірці для фермерів у Кіровограді поговорили на різні теми, посміялися з анекдотів про село та аграріїв. Але не забули і рахувати прогнозовану врожайність. Загалом експедиція була вдалою і плідною! На фото — головні атрибути кожної нашої поїздки: фотоапарат, авто, дорога, поле… ну, й елеватори, які по дорозі часто змінюються на заводи, трактори, ферми!

Під приціл дев’ятої АгроЕкспедиції потрапила картопля. Знову було два екіпажі і море вражень. А фото? Зачаровує ось цей картоплезбиральний комбайн Grimme, то його і згадаємо.

Наш екватор на сьогоднішній день — десята АгроЕкспедиція. Вона завела нас у кукурудзу. У нас знову була велика команда. Але цього разу взагалі особлива, адже наша колега Єлизавета Кудиненко саме була в очікуванні народження сина, а тому в полях побував і її син. У майбутньому — неодмінно наш маленький АгроЕкспедитор!

Переваливши за екватор, агроекспедитори вже втретє проінспектували поля цукрового буряку, і тому ця експедиція стала рекордною – так багато на той момент ми не перевіряли жодну культуру. Найяскравіші враження учасники АгроЕкспедиції по цукровому буряку 2015 отримали від цукрових заводів, яких за час експедиції відвідали чотири. Стіни деяких з них ставали другою домівкою для робітників ще в середині XIX століття!

Наступна, 12-та АгроЕкспедиція стала першою в багатьох сенсах. По-перше, це була дебютна експедиція для команди новонародженого сайту Kurkul.com. По-друге, дванадцятий виїзд не був присвячений якійсь культурі чи посівній компанії, а висвітлював виставку та техніку, що була на ній представлена. По-третє, виставка була не звичайною, а найбільшою в світі експозицією сільгосптехніки Agritechnica 2015, що проходила в німецькому місті Ганновер, а отже ця експедиція стала першою закордонною!

В тринадцяту експедицію потрібно було відправляти людей, яких не лякають забобони, несприятливі прикмети, та навіть сталеві монстри! Тому на виїзд поїхала команда Elevatorist.com, яка вміє приборкувати холодних металевих гігантів. І щоб остаточно довести свій безстрашний статус, агроекспедитори заїхали до Маріуполя, передмістя якого фактично входить до зони АТО. «Маріупольський мелькомбінат», до речі, було побудовано ще в 1932 році, тому він за час свого існування побачив багато як добрих, так і скрутних часів.

Наступна АгроЕкспедиція стала унікальною, адже наша команда вперше проінспектувала тваринницьку галузь. Фокус було зроблено на молочне скотарство. Та і пускають до корівок без проблем, на відміну від свинокомплексів, де зараз введено карантин через АЧС.

Члени агроекспедиційної команди за п’ять днів об’їхали сім областей, на власні очі побачивши роботів, що підгортають корм, гігантську доїльну «карусель» та корову-рекордсменку з надоями 70 л/добу!

Зима минула — почалася посівна. А це значило, що невтомним агроекспедиторам час вирушати у свою 15 поїздку! До речі, в цій АЕ бойове хрещення пройшли одразу три нових члени команди Kurkul.com, які поповнили наші ряди взимку. Як кажуть, готуй блогерів взимку, щоб літом було кого в поля відправляти :)

На фото агроекспедитори вивчають можливість проведення АЕ по страусам :)

Наступна весняна АгроЕкспедиція була присвячена житу. Як виявилось, ця культура переживає бум популярності серед аграріїв, а площі під житом постійно збільшуються. Сіють жито як невеликі фірми, так і багаті агрохолдинги, а зі збутом продукції особливих проблем немає. Навіть відчувається дефіцит, про що ми дізналися, відвідавши потужності підприємства «Київмлин».

АгроЕкспедиції по пшениці завжди вражали масштабами. Цього року наша команда відвідала цілих 16 підприємств в дев’яти областях України та проінспектувала більше 40 полів! Вражає, що казати! Що ж буде наступного року, важко й уявити!

Може десь нафта і є чорним золотом, а в Україні таким виступає насіння соняшника. Адже всі ми знаємо, що кожна третя пляшка олії в світі зроблена в нашій країні. От ми і вирішили дізнатися, з чого ж роблять наповнювач для тієї самої знаменитої пляшки :)

Цікавим є і той факт, що останнє поле цієї АЕ знаходиться біля самісінького географічного центру України!

Дев’ятнадцята АгроЕкспедиція стала для нас дебютною по сої. Але команду агроекспедиторів протягом всього шляху супроводжувала заступник директора НДІ Сої Любов Бочкарьова, яка без перебільшення вважається одним з кращих спеціалістів по цій культурі в Україні.

Під час експедиції наша команда відвідувала демо-майданчики, ділянки виведення нових сортів та поля органічної сої, побачила на власні очі роботу лінії Фадєєва, а також зовсім несподівано потрапила на збір технічних конопель.

Ось ми і дісталися ювілейної двадцятої АгроЕкспедиції, яка була присвячена одній з найпопулярніших культур в Україні – кукурудзі.

Під час цієї подорожі наша команда побувала в полях, на елеваторі, куштувала фермерську качку та навіть керувала комбайном під час збору урожаю!

Ууух! Начебто все згадали. Але справжній агроекспедитор ніколи не зациклюється на минулому і тільки потрапивши додому з чергового виїзду починає сумувати за вітром у полі, нічним написання блогів, гулом тракторів та дзижчанням пропелерів дрона.

А це значить, що наступну АгроЕкспедицію чекати не довго — вже 24 жовтня ми вирушаємо на поля цукрового буряку, адже вже скучили за його солодким смаком. Приєднуйтеся і ви!

Вікторія Сумченко, Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою