Італія перша з вирощування оливок

ТОП-5 фактів про сільське господарство Італії

Служба новин 2 грудня 2016 16967 0

Ми продовжуємо крокувати Європою і вивчати сільське господарство різних країн. Дізнавшись про Данію та Францію, наступний вибір пав на не менш цікаву Італію. За стандартами ЄС, сільське господарство Італії недостатньо ефективне. Середній розмір ферм — 7 га. Малі господарства малопродуктивні й малотоварні. Використовується чимало маргінальних (крайніх за своїми характеристиками) земель. Та чи все так погано в Італії, як вважають в Європі? Давайте розглянемо ТОП-5 фактів про цю темпераменту країну.

1. Овочівництво і садівництво — основні галузі сільського господарства

Сільське господарство країни має землеробський напрямок. Головною галуззю є рослинництво, що виробляє три п'ятих товарної продукції. Важливою галуззю рослинництва є овочівництво. Річний збір овочів досягає майже 15 млн т, четверте місце у світі і перше — у Європі. Найбільше вирощують томатів в областях Кампанія і Апулія. Італію називають «першим садом Європи». Серед фруктових (щорічно вирощується 20 млн т) переважає вирощування яблук, груш, персиків, черешень. Найпродуктивніші фруктові сади ростуть на північному сході в передгір'ях Альп і Апеннін. На півдні поширені мигдаль, грецькі горіхи, фундук.

2. Країна займає перше місце серед європейських країн по збору рису

Місто Верчеллі називають столицею рису, жоден інший регіон Європи не вирощує стільки рису, скільки в околицях Верчеллі. Кажуть, що навіть японці купують італійський рис з цих місць, щоб забезпечити свій апетит.В середні віки неродючі землі навколо Верчеллі були в повному запустінні, монахи з місцевих монастирів обробляли землю, ледь-ледь перекриваючи свої потреби. Саме тоді було вирішено використовувати стародавні водні канали, щоб глинисті грунти Верчеллі можна було використовувати під рисові поля. Ця культура відмінно пристосувалася під місцеві «худі» грунти. Зараз вирощування рису одна з основних статей економіки П'ємонту, а Верчеллі знаменитий своїм різотто, який часто готують з додаванням пьемонтских вин.

3. Італія є провідним європейським виробником цитрусових

Цитрусові в Італії вирощують з давніх давен. Першими цитрусові потрапили на Сицилію, мабуть, з Азії перед четвертим сторіччям н. е. Але тоді вони були дуже кислі. До Європи солодкі апельсини португальці завезли у XIV—XV сторіччях.

Кліматичні умови Італії дуже сприятливі для вирощування цитрусових, їх щорічний збір перевищує 3 млн т. Лише апельсинів щорічно вирощується понад 2,5 млн т., що становить три четвертих валового збору цитрусових у країні. За урожайністю цитрини (650-700 тис. т) Італія займає сьоме місце у світі.

4. Країна займає перше місце у світі з вирощування оливок

У структурі сільського господарства значну частку займають оливкові культури (11%), насадження яких зосереджено в Апулії, Калабрії та Сицилії. Надзвичайно поширена картина для Італії, коли оливки вирощують поруч з виноградом, цитрусовими, мигдалем, інжиром тощо. За різними даними тут культивують близько 300 сортів оливок. До слова, Італія чи не найбільше в світі експериментує в гастрономії з оливками. Окрім власне фаршированих оливок, можна знайти тисячі рецептів різних продуктів з наявністю оливок у їх складі. Це і сири, і паштети, ковбаси, деякі сорти хліба і навіть десерти. Ну, і вважається, що серед усіх націй, італійці, мабуть, найбільше й споживають оливок та оливкової олії. Є навіть історичні факти, в яких йдеться, що ще в Древньому Римі одна людина в тиждень використовувала до двох літрів оливкової олії. Тут навіть є Музей оливок і оливкової олії (Museo-Olivo).

5. Важливу роль у сільському господарстві Італії грає виноградарство

Виноградники поширені на території всієї країни і становлять характерну рису класичного італійського пейзажу. Культура винограду і виробництво вина в Італії відомі з найдавніших часів, але найбільші зрушення в їх розвитку відносяться до початку XIX в. В даний час Італія — один з найбільших виробників винограду та продуктів його переробки. За площею виноградних насаджень (1,1 млн га) займає 3-е, з вироблення вина (822 млн дал) — 2-е, а з виробництва винограду (13,2 млн т) — 1-е місце в світі.

У країні близько двох тисяч виноградарських господарств. Більшість з них займаються вирощуванням технічних сортів винограду. В країні обробляється понад 250 сортів винограду. Столові сорти займають 1/15 частини загальної площі під виноградниками. В Італії проводиться безліч видів алкогольної продукції з винограду найвищої якості.

Головною особливість виноградарства в Італії є те, що майже всі виноградники знаходяться в гірських районах. Рослини знаходяться на такій великій відстані один від одного, що між ними посіяні інші культури. Вся площа займає близько 1700 кв км. Одним з основних районів є острів Сицилія. Тут виробляють одні з найбільш висококласних італійських вин.

*інформація зібрана з відкритих джерел

Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою