У Львові зібралися українські та європейські експерти ягідного бізнесу

Ягідництво та кооперація: слідами міжнародного форуму

Служба новин 12 травня 2017 1755 0

Перший міжнародний форум «Ягідництво та кооперація» зібрав аншлаг у одному із конференц-залів львівського аеропорту. Послухати провідних українських і європейських експертів у сфері ягідного бізнесу приїхали садівники з усієї України. Організатори форуму — ГС «Інноваційне фермерство та кооперація» — потурбувалися не лише про цікаві та корисні лекції, але й про екскурсію та поради кваліфікованих агрономів у польових умовах – на плантаціях малини, ожини та суниці.

Про найперспективніші ягоди

Перший день форуму «Ягідництво та кооперація» запам’ятався насиченою інформаційною програмою та надзвичайно цікавими виступами експертів. Питань «із залу» до них було хоч відбавляй — аграрії цікавилися технологіями вирощування і відразу ж, щоб не втрачати можливості, налагоджували бізнес-контакти із переробними ягід. До слова, останні дуже зацікавлені у співпраці з представниками українського ягідного бізнесу. Просять від них єдиного – забезпечити відмінну якість своєї продукції та неодмінно звернути увагу на нішеві ягоди.

«Найперспективнішою ягодою сьогодні в Україні я вважаю полуницю. З одного боку, вона потребує найбільших капіталовкладень, уваги та турботи, але в нас вона практично не переробляється у великих масштабах, тому що її дуже не вистачає, хоча попит на цю ягоду є і від «молочників», і від виробників соків та пюре. Друге місце після полуниці за попитом на ринку має бузина. Тому що ми, переробними, купуємо бузину поки що переважно дику. Третьою найперспективнішою ягодою я вважаю вишню, і лише четвертою йде малина. Але тут українські виробники можуть зіштовхнутися з дуже сильними конкурентами із Сербії та Польщі, які є у цьому сегменті лідерами», — розповідає засновник компанії Т.В. Fruit, яка має заводи по переробці продукції ягідництва і в нашій країні, і за кордоном Тарас Барщовський.

Експерт зауважив, одним із найголовніших завдань, які нині ставлять перед собою виробники малини – зробити її збирання механізованим. За його словами, вже навіть створена машина, яка вміє відрізняти зелені недостиглі ягоди від червоних. А от чорна смородина нині вже не в «тренді» — ринок нею перенасичений, ціна на неї кілька останніх років падає і перспектив щодо її зростання та стабілізації немає.

Тарас Барщовський рекомендує ягідникам вирощувати ще й яблука, не прив’язуватись лише до продукції ягідництва, а забезпечити собі можливість диверсифікації.

Учасники форуму запитали у Тараса Барщовського, чому він полуницю вважає найперспективнішою ягодою, якщо ціни на неї не надто привабливі, та й конкуренти не з найслабших – Китай, Єгипет, Польща. На що він відповів: змагатися їм у якості з українською полуницею насправді буде дуже важко.

Про технології вирощування якісних ягід

Олег Босий очолює компанію, яка займається вирощуванням саджанців. Крім найперспективніших ягід, на які звернув увагу Тарас Борщовський, він радить садівникам зайнятися вирощуванням червоної смородини – порічки. Що ж до насаджень чорної смородини, то його прогнози невтішні. Каже, що, ймовірно, багато насаджень їх власники просто викорчують. На ринку залишаться лише найбільші гравці. Проте, всім виробникам, незалежно від площі насаджень, потрібно йти в ногу з часом і вдосконалювати технології вирощування.

«Якісну ви не виростите без професійних шпалер типу кордон. Так само і аґрус. Потрібно інвестувати 100-150 тис. грн, щоб поставити належні шпалери. Щодо вирощування ожини, то в Україні без укриття можуть рости лише кілька сортів. В основному вона підмерзає, тому її треба укривати. Один із варіантів для цього – рухома шпалера. Але теж на гектар потрібно витратити 200-250 тис. грн при самостійному виробництві. А якщо її купувати, то вона обійдеться ще дорожче», — розповідає Олег Босий.

Також він стверджує, що ринок в очікувані появи державних проектів по вирощуванню малопоширених культур, а саме обліпихи, жимолості і шипшини. Їх потребує переробна промисловість. Особливу увагу експерт радить звернути на жимолость, яка має попит і на закордонних ринках. Проте, попереджає: вона дуже повільно, більше 5 років, виходить на повну врожайність.

Поради від польського експерта

Дуже багато агрономічних порад учасникам форуму дав польський експерт директор «Агроном Плантс» Кшиштоф Сак. Він займається вирощуванням малини та полуниці. В основному, це насадження на відкритому грунті, проте має й парники.

Кшиштоф Сак стверджує, що основна помилка, яку роблять ягідівники-початківці – неправильна підготовка грунту до висаджування. Він рекомендує такі підготовчі процедури як висівання жита, хімічне знезараження грунту. Також дуже важливими, на його думку, є вимощування насаджень полуниці соломою та скошування листків через два тижні після збирання врожаю. Усі слухачі лекції польського садівника отримали ще й методичку з технології вирощування полуниці, яку організатори заходу створили на основі написаних ним матеріалів.

На другий день форуму «Ягідництво та кооперація» Кшиштоф Сак давав практичні поради на полях СОК «Агрофрут», які знаходяться серед мальовничих краєвидів Львівщини. Навіть пронизливий холод не завадив садівникам та експертам отримати справжнє задоволення від спілкування та оглядин насаджень.

Екскурсію полями малини, ожини та полуниці проводив голова кооперативу Олег Йовчик. Стан насаджень малини поляк «забракував» відразу, і дав поради як виправити помилки. Крім помилок у технології догляду та після оцінки пагонів, він зауважив, що рослини постраждали ще й від заморозків. А от поля полуниці Кшиштоф Сак похвалив.

Загалом Кшиштоф Сак зауважив: вирощування ягід, наприклад, у тунельних парниках ефективніше, ніж у відкритому грунті. Проте, насадження на відкритому грунті забезпечують нижчу собівартість висадки та й сам процес висадки проходить легше. Будь-яка помилка вирощування на субстраті відобразиться на врожаї, а от у польових умовах вона грає не таку важливу роль, хоча біологічний захист ефективніше все-таки діє саме у тунелях.

До речі, у форумі взяв участь консультант з питань вирощування овочів та ягід Аграрної палати регіону Іль де Франс Стефан Роланд. Він зауважив, що ягоди вирощені на субстраті у Франції не можуть бути органічними, тому тим, хто планує зробити ставку на експорт органічної продукції до його країни, від цього методу краще відмовитись.

За його словами, французькі садівники обережно ставляться до органічного ягідництва, бо воно не дає їм впевненості, що вони зможуть отримати в результаті якісну продукцію. Натомість, у їх українських колег цікавість до вирощування органічних ягід дуже велика.

Kurkul.com вдалося познайомитися із кількома садівниками з Чернівецької, Запорізької, Вінницької областей, які на семінарі твердо вирішили – будуть займатись органічними ягодами, принаймні пробувати. А ще кажуть, що зрозуміли: без кооперації у цій справі не обійтись. Тож знайомства із колегами, переробниками продукції, на які був багатий форум «Ягідництво та кооперація» неодмінно знадобляться їм у майбутньому.

Фінішував Перший міжнародний форум «Ягідництво та кооперація» дружнім обідом, за яким його учасники могли ще ближче познайомитися, обмінятися досвідом і навіть запросити один у одного в гості.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою