Українські фермери можуть розраховувати на низку грантових програм

Гранти українським фермерам: на чию підтримку можна розраховувати

Служба новин 2 червня 2017 1587 0

Українські фермери, як початківці, так і досвідчені, можуть розраховувати на іноземні інвестиції у розвиток свого бізнесу. Наприклад, нині набирає обертів проект з розвитку молочного скотарства, який фінансується Канадою. Загалом ця країна робить дуже багато для відродження і розвитку сільського господарства в Україні.

Допомога Канади

Щорічно українські аграрії отримують близько 50 млн канадських доларів допомоги, повідомив на міжнародному агрофорумі у Львові президент Національної асоціації дорадчих служб України Іван Паньків. Зокрема він відзначив надзвичайно ефективну роботу посла Канади в Україні – Романа Ващука. Мовляв, він розуміє потреби українців, які хочуть навчитись працювати успішно в селі, і сприяє тому, щоб вони отримали допомогу. Нині у нашій державі діє 5 програм, які фінансуються урядом Канади.

«У перше чергу – це розвиток молочного бізнесу протягом 2014 -2021 років. Загальний бюджет цього проекту понад 19 млн канадських доларів. Проект розвитку плодоовочівництва має бюджет майже 13 млн канадських доларів, але він здійснюється переважно в південних та східних областях України – Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Одеській. Третій проект – розвиток зерносховищ та сільськогосподарських кооперативів в Україні, який розрахований на період з 2014 по 2018 рік, і має бюджет понад 19 млн канадських доларів. Четвертий проект має бюджет 4 млн канадських доларів. Його метою є сталий розвиток малих і середніх ферм в Україні. Також діє проект щодо відновлення сільського господарства на територіях близьких до зони конфлікту. Його бюджет понад 3 млн канадських доларів», — розповідає Іван Паньків.

Іван Паньків

Зерновий проект передбачає створення двох кооперативів. Один із них уже працює. Його члени — це фермери зі Сходу України, Дніпропетровщини та Кіровоградщини. Перший у нашій державі кооперативний елеватор створений саме завдяки канадській фінансовій допомозі. Завдяки цьому джерелу фінансування на Львівщині планують створити близько 20 кооперативів, членами яких стануть понад 1300 людей. У перспективі це має бути понад 50 пунктів збору, охолодження та передпродажної підготовки молока.

«Ми спочатку думали, що будемо розвивати багато пунктів, але життя внесло свої корективи — молоко від 1-2 корів стає все менш потрібним промисловим підприємствам, тому зараз ми думаємо про розвиток ферм, на яких товарне молоко для продажу буде від 5 до 20 корів», — розповідає Іван Паньків.

Власники сімейних ферм Львівщини кажуть, що наші люди вміють працювати, але не всі вміють при цьому добре заробляти. Тому їх потрібно цьому вчити, потрібне інформування населення про проекти, які дають їм шанс бути успішними в селі.

«Потрібно, щоб більше коло людей знало про ці проекти, про можливості розвитку молочного бізнесу в селі. Ця допомога спрямована на те, щоб розвинути молочний бізнес дрібних виробників, тому ми робимо акцент на сімейні ферми», — говорить виконавчий директор кооперативу «Рівноправність» Ігор Петришин.

Ігор Петришин

Крім фінансової допомоги на створення кооперативів та пунктів збору молока, спеціалістами надається технологічна консультація та сприяння у покращенні генетики корів. Перші результати роботи вже оцінили на Дніпропетровщині та Львівщині, де в деяких господарствах одна корова за один надій дає більше 25 л молока. Серед завдань, які ставлять перед собою кооператори Львівщини, — забезпечення господарств якісними кормами, адже від їх поживності залежать надої.

«Минулого року ми засівали поле травами, і цього року теж. Тож будемо мати близько 200 га сучасних кормів. Це не те сіно, що має всього 5% протеїну, а те, яке має 17-18% протеїну», — розповідає Іван Паньків.

До слова, фахівці стверджують, що дефіцит протеїну у кормі корів приводить до малих надоїв та низької жирності молока.

Розшукуються лідери

Під час конференції Іван Паньків озвучив ще одну із найбільших проблем, яка заважає розвивати в Україні кооперативи та ефективно використовувати донорські кошти для аграріїв – відсутність лідерів у сільських громадах. Президент Національної асоціації дорадчих служб України каже, що їх доводиться шукати серед тих, хто ще не виїхав на заробітки. Мовляв, люди не вірять у кооперативний рух, не вірять в успіх бізнесу на селі, і часто їх доводиться переконувати у протилежному. Серед планів, які ще не вдалося втілити, він називає відсутність або ж недостатню кількість локальних, маленьких підприємств, на яких власники сімейних ферм могли б переробляти молоко. Дорадники сподіваються, що цю проблему їм вдасться вирішити за допомогою залучення коштів не лише канадських донорів, а й європейських та американських. Найглобальніша мета – довести селянам, що кооператив – це бізнес, якщо підходити до роботи в ньому професійно.

Проект USAID

USAID (United States Agency for International Development) — Агентство США з Міжнародного розвитку, запровадило в Україні проект підтримки аграрного та сільського розвитку. На сайті агентства можна прочитати детальні вимоги до претендентів для отримання гранту. Завдяки цій програмі можна отримати кошти на діяльність, яка сприятиме збільшенню доданої вартості у плодоовочівництві та м’ясопереробному секторі. Мається на увазі впровадження сучасних технологій у виробництві, переробці, післяврожайній обробці продукції. Також можна отримати грант на впровадження міжнародних стандартів якості, які дозволять продукції вийти на експорт. Заявки приймаються до 27 грудня 2017 року.

Учасники кооперативу «Рівноправність»

Програма «Агросільрозвиток» також грантує роботу асоціацій і громадських спілок, які працюють у напрямку покращення аграрної політики та генерують актуальні пропозиції. Термін подачі заявок на гранти цього напрямку – 12 червня 2017 року.

Загалом проект «Агросільрозвиток» USAID пропонує для українських аграріїв багато нових можливостей для розвитку власного бізнесу – це і зустрічі з провідними світовими експертами, проведення інформаційних заходів, впровадження електронного управління землями та ін.

Крім канадських проектів та проекту USAID, українські фермери можуть отримати допомогу у веденні та розвитку бізнесу ще й від європейських країн. Часто це не лише фінансові вливання, а й консультації спеціалістів, семінари. Варто також пам’ятати, що грант зазвичай не покриває усієї необхідної аграрію суми. Проте, головне – шукати нові можливості для розвитку, а не чекати поки вони самі знайдуться.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою