Яра пшениця ТОВ «Агро-Еко ХХІ Плюс»

Стан ярої пшениці (підзимовий посів) у ТОВ «Агро-Еко ХХІ Плюс» у третій декаді травня

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 16 червня 2017 179 0

29 травня ми знову приїхали до села Крушанівка Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині, щоб побачити, в якому стані перебуває поле ярої пшениці, висіяної під зиму.

На наш подив, посіви ярої пшениці вже колосились і мала от-от початися фаза цвітіння. Навіть враховуючи затримку розвитку через холодну весну, колосіння настало дуже швидко, раніше навіть, ніж у деяких сортів озимої пшениці.

За словами агронома господарства «Агро-Еко ХХІ Плюс» Анатолія Погребняка, колосіння ярої пшениці КВС ШІРОККО почалось 23—24 травня. Тоді як на сусідньому полі озима пшениця, посіяна восени в один день із ярою, ще й досі перебуває у фазі виходу в трубку.

Добрий стан посіву, якісний догляд та дотримання усіх елементів технології відзначає і представник компанії «КВС-УКРАЇНА» Ігор Давидюк.

«Ця пшениця вирощується за інтенсивною технологією, дотримуються всіх технологічних операцій: фунгіцидний захист, внесення регуляторів росту. Помітно дію регулятора росту ― пшениця має висоту 60 см. Було проведено дві фунгіцидних обробки ― у фази кущення та прапорцевого листка ― на початку виходу в трубку було внесено фунгіцид Абакус. На даний час ми не спостерігаємо жодних хвороб, ураження шкідниками чи шкідників», ― коментує стан поля продакт-менеджер компанії «КВС-УКРАЇНА».

Про технологію вирощування та захисту посіву ярої пшениці більш детально нам розповів агроном Анатолій Погребняк:

  • 2 травня ― внесення регуляторів росту хлормекват (0,75 л/га) + Моддус (0,125 л/га) одночасно було внесено фунгіцид Фалькон (0,6 л/га) та інсектицид Штеф-альфа-цип (0,15 л/га);

  • 15 травня ― внесення КАСу (26 л/га);

  • 22 травня ― внесення КАСу (33 л/га);

  • 25 травня ― фунгіцид Абакус (1,25 л/га) + інсектицид.

У подальшому планується ще одна фунгіцидно-інсектицидна обробка для захисту колоса.

Такий потужний захист і забезпечення рослин всіма необхідними елементами живлення дає відмінний результат ― ми на власні очі побачили як має виглядати пшениця за інтенсивної технології: щільний та рівномірний за висотою стеблестій, висока потенційна продуктивність, жодних ознак ушкодження листкового апарату.

Ігор Давидюк

Всі рослини увійшли в фазу початку виходу колосу або колосіння (ВВСН 49-53), підтверджує Ігор Давидюк. Єдине зауваження до стану рослин у представника компанії «КВС-УКРАЇНА» стосувалось впливу погодних умов ― через травневі холоди подекуди можна було спостерігати гофрованість листя.

«У травні виявились не дуже сприятливі умови для росту й розвитку пшениці ― були низькі температури, були заморозки навіть до -3°С кілька разів. І опадів випало за весь період не більше 13 мм ― це дуже мало, недостатньо для пшениці», ― підтверджує Анатолій Погребняк.

І хоча певні ознаки стресу від холоду та посухи можна було помітити, проте інтенсивна технологія вирощування за системою no-till та підзимова сівба дали змогу накопичити більше вологи й використати її ефективніше, тому посів ярої пшениці має дуже високий потенціал.

«Після підрахунку стеблостою було виявлено, що на даний час на полі є 600—650 колосків на м2, що достатньо для отримання непоганого врожаю. Ми спостерігаємо 8—9 члеників на колос, тобто попередньо це дає потенціал близько 54 зерен на колос», ― оцінює кількісні показники посіву Ігор Давидюк.

Читати по темі: АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: стан озимого жита у ТОВ «Вега Агро» у третій декаді травня

Я ми бачимо, яра пшениця дійсно може не поступатись озимій за потенціальною продуктивністю та навіть випереджати її за розвитком. Це викликає ще більший інтерес до технології посіву ярини під зиму й може змусити агрономів у багатьох регіонах розглянути більш пильно цей метод пристосування технології виробництва до кліматичних умов.

А ми обіцяємо й далі надавати вам повну та детальну інформацію про стан поля, для чого ще повернемось до Крушанівки. Наступного разу це буде уже під час наливу зерна, тож чекайте наших звітів і слідкуйте за розвитком культури он-лайн.

Микола Сирота, SuperAgronom.com

Виконано за допомогою Disqus