Використання антибіотиків у тваринництві є смертельною загрозою для людства

Використання антибіотиків у тваринництві є смертельною загрозою для людства

Служба новин 18 жовтня 2015 397 0

Зловживання антибіотиками у тваринництві та медицині ставить під загрозу людське життя і призводить до зростання витрат на медичне обслуговування. Такого висновку дійшла група у складі 150 вчених, серед яких навіть є колишній голова Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA).

Спільно з 50 американськими фермерами і власниками тваринницьких ферм, які відмовились від використання нетерапевтичних антибіотиків у годуванні тварин, ці науковці закликали FDA і Конгрес до співпраці з метою регулювання надмірного використання таких медикаментів.

Згідно з результатами досліджень, проведених цими науковцями, зловживання антибіотиками у тваринництві стає каталізатором кризи в сфері охорони здоров’я. Зокрема, це явище вже призвело до появи стійких до дії антибіотиків вірусів, які спричиняють збитки у 20 мільярдів доларів щорічно – і це лише для медичних установ.

«Немає жодного сумніву, що використання нетерапевтичних антибіотиків у раціоні м'ясо-молочної худоби сприяє антибіотичному опору», — стверджує колишній співробітник FDA і почесний президент Стенфордського університету Дональд Кеннеді.

За його словами, одних лише закликів до ветеринарної промисловості припинити продаж антибіотиків, які ставлять під загрозу здоров’я людей, недостатньо. Необхідно, щоб така вимога була прописана на законодавчому рівні – тоді виробники сприймуть її серйозно, впевнений Кеннеді.

Після того як у FDA визначили, що використання пеніциліну і тетрацикліну в якості стимулятора росту тварини є загрозою для людського здоров'я, дослідження показали, що 80% усіх наявних на ринку США протимікробних ліків застосовуються саме у тваринництві.

Представник партії демократів у Нью-Йорку Луїза Слотер, яка є мікробіологом за професією, підтримала заклик групи вчених та їх прибічників про необхідність контролю за використанням нетерапевтичних антибіотиків. На прес-конференції, організованій «Об'єднанням небайдужих учених», вона порівняла надмірне застосування антибіотиків у тваринництві із щоденним додаванням батьками ліків до дитячих пластівців. Крім того, Луїза Слотер зазначила, що стійкі до антибіотиків хвороби зараз вбивають більше американців, ніж ВІЛ/СНІД.

«Щороку більш ніж 100 тисяч американців помирають від бактеріальних інфекцій, отриманих у лікарнях, і 70% цих інфекцій стійкі до препаратів, які зазвичай використовувались для їх лікування. Таке зловживання необхідно зупинити», — закликає Слотер.

Учені стверджують, що, поки медичне суспільство «проявляло ініціативу» у навчанні лікарів і скороченні рецептів, сфера сільського господарства залишалась позаду. За таких умов широкого розповсюдження набув принцип поєднання антибіотичного опору і нетерапевтичного використання антибіотиків. Антибіотики і досі додаються у великій кількості в їжу для тварин – і зовсім не для того, щоб лікувати ту чи іншу хворобу: таким чином у галузі прискорюють ріст тварин і запобігають захворюванням, які можуть виникнути через погане харчування і негігієнічні умови утримання худоби.

Фермер з Міссурі Русс Кремер, який займається розведенням свиней, був поранений у коліно однією із своїх тварин, після чого отримав проблеми з кров’ю. За словами постраждалого, лікар виявив у нього такий же антибіотичний опір, як і у свиней. Інфекція була стійкою до шести з семи антибіотиків, призначених для її лікування.

Після цього випадку Русс Кремер змінив раціон своїх тварин. За його словами, він перейшов від вирощування хворих свиней до утримання лише здорових. Він винищив своє стадо, придбав корисний корм без антибіотиків.

«Протягом останніх 23 років мої свині живуть без ліків, і рівень смертності зараз складає менше 1%. До того ж, я заощадив 16 тисяч доларів. Нас запевнили, що використання запропонованих антибіотиків у годуванні худоби є ефективним засобом запобігання розвитку симптомів хвороби. Ми настільки звикли до цього, нібито це було невід’ємним елементом раціону тварин», — зізнається фермер, відповідаючи на запитання про стійке небажання сільськогосподарської промисловості і власників тваринницьких ферм відмовлятися від антибіотиків.

Корм для тварин, який не містить антибіотиків, усе ще не широко доступний, додає Русс Кремер – один з 50 фермерів, які роблять м'ясо без використання нетерапевтичних антибіотиків, і які підписали заяву на підтримку думки вчених.

Джерело: Тheguardian

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою