Іван Томич, президент Асоціації фермерів та землевласників України

У разі відкриття ринку землі Україна втратить себе за 2 місяці

Думка експерта 19 жовтня 2015 351 0

Всеукраїнський комітет захисту рідної землі, що об’єднує понад 20 всеукраїнських громадських організацій, разом з Асоціацією фермерів України 8 жовтня 2015 р. під стінами Верховної Ради України провів акцію проти запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення з 1 січня 2016 року.

За словами президента Асоціації фермерів та землевласників України Івана Томича, ця акція зламала інформаційну блокаду і дала старт поширенню усвідомлення небезпеки запровадження ринку землі в Україні.

«Ми вважаємо вкрай необхідним підштовхнути владу до вирішення питання ринку землі, тому що воно є дуже актуальним – не тільки для аграріїв, а й для нації взагалі. У порівнянні з цим, проведення виборчої компанії є дуже мізерною темою, як, зрештою, і всі інші політичні питання. Однак чиновники продовжують нас ігнорувати», — говорить він.

За переконанням Івана Томича, існує 4 головні причини недопущення відкриття ринку землі:

  • У країні йде війна.

  • Існує дуже високий рівень корупції. Фермеру потрібно декілька років чекати отримання кадастрового номеру, затвердження проекту землеустрою і всіх документів на землю. Цим користуються чиновники, які можуть пришвидшити процес оформлення документів різними способами, бо вони мають доступ до влади, фінансові можливості, правовий вплив та інше.

  • Небувале поширення рейдерства за останній рік. За часів незалежної України це перший такий масштабний сплеск захоплення земель не тільки у фермерів, а й у селян.

  • Криміналізація і тінізація у сфері земельних відносин. Зараз в тіні знаходиться близько 9 млн га землі, що можна порівняти з площею одразу декількох європейських країн.

«Складається враження, що сьогодні Верховна Рада ховає голову в пісок і заплющує очі на комплекс проблем, що мають місце в аграрній галузі. А це небезпечно з точки зору цілісності нашої країни. Досі ми ще не мали змоги зустрітися з керівництвом парламенту для вирішення цього питання, але це є нагальною необхідністю», — зазначає президент Асоціації фермерів та землевласників України.

Невід’ємною складовою питання про зняття мораторію є нововведення у вигляді поширення агрохолдингів та олігархізація села. За переконанням Івана Томича, це є глобальною проблемою, від якої потерпає все суспільство України.

«Основою сільського господарства країни я бачу сімейну ферму. Саме ця структурна одиниця протягом багатьох століть довела свою перспективність і спроможність на всіх континентах світу. Потрібно чітко орієнтуватися на європейський вибір щодо покращення добробуту і стабільності, якості і безпеки продукції. Усе це може забезпечити тільки сімейна ферма», — переконаний спікер.

Ключові вимоги

За переконанням Івана Томича, відкриття ринку землі не має підґрунтя, особливо з огляду на десятилітній досвід країн Балтії. На сьогодні у цих країнах існують надзвичайно загрозливі тенденції щодо перших підсумків ринку землі. Всього 1-1,5% населення країни володіють землею.

«Опираючись на досвід Словаччини, можна сказати, що там сільське господарство практично зруйноване. Переважна більшість земель належить негромадянам цієї країни. Тому в сучасних умовах і загрозах транснаціональної політики, Україна є унікальною і єдиною на світовому континенті, де не розкрито потенціал землі з точки зору продовольства», — наголошує президент Асоціації фермерів та землевласників України.

Підсумовуючи все сказане, експерт зазначив, що треба провести серйозний аналіз, вислухати думки фахівців і практиків у сфері земельних відносин. Та це є планом на майбутнє. Сьогодні треба не допустити трагедії, бо її реальні загрози вже підтверджені. За інформацією комітету захисту рідної землі, закордонні фонди, а це більше 30 країн, вже зареєстрували за собою земельні ресурси нашої країни і чекають на відкриття ринку, щоб викупити її у власність.

«Ми не можемо допустити, щоб Україна втратила себе протягом 2-3 місяців», — застерігає Іван Томич.

Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою