SpaceCom 2017

SpaceCom 2017: Топ-3 космічні агротренди

Служба новин 8 грудня 2017 170 0

Ось і відгриміла найбільша у світі науково-практична конференція, присвячена комерційному застосуванню даних, отриманих із космосу — The Space Commerce Conference and Expo (SpaceCom) 2017. З 5 по 7 грудня в Хьюстоні (США) понад 110 спікерів із різних країн та кілька сотень компаній із різних секторів економіки представляли десятки інноваційних продуктів.

SpaceCom зосереджується на застосуванні космічних технологій, спрямованих на поглиблення інноваційних процесів у галузі передового виробництва, агробізнесу, та енергетики.

Для агробізнесу — одного з найбільших споживачів даних із космосу — ця виставка була надзвичайно насиченою. Аналіз супутникових даних, нові методи використання супутникових знімків і навігації, даних дистанційного зондування землі для підвищення ефективності землеробства і своєчасного прийняття важливих управлінських рішень — ось неповний перелік тем, яких торкнулися на SpaceCom 2017.

Лідери космічного та аграрного бізнесу досліджують нові способи контролю використання води, зменшення витрат на добрива, прогнозування врожайності та отримання більш точного прогнозу погоди. Представники компаній із досліджень, розробки та впровадження інновацій в агросектор GEOSYS (Land-o-Lakes), Cropio і The Climate Corporation (Monsanto), обговорили розробку й тестування алгоритмів, варіанти застосування супутникових даних. Це забезпечить аграріям краще розуміння своїх ресурсів, прогнозування врожаю, контролю погодних умов, ефективної іригації та інших важливих показників.

У рамках дискусії були озвучені кілька глобальних трендів, які в найближчі роки будуть домінувати в технологіях для агробізнесу.

Необхідно уникати «noise data». У процесі розробки рішень потрібно відбирати, аналізувати, систематизувати і, як наслідок, доносити кінцевим користувачам весь масив складних даних із космосу в максимально доступному й корисному вигляді для щоденного практичного застосування.

Космічні технології повністю змінюють правила гри в агробізнесі. Це добре видно на прикладі співпраці аграріїв із виробниками насіння, добрив та хімікатів. Платформи, які інтерпретують дані з космосу й інтегрують їх із даними з інших джерел, уже зараз допомагають компаніям Monsanto, Syngenta, Bayer. Вони показують фермерам правильне й ефективне застосовування продукції, грунтуючись на точних рекомендаціях та детальних картах внесення. Відповідно, співпраця не закінчується просто фактом купівлі-продажу.

Агрегація даних. На сьогодні чим більше інформації з різних ресурсів, тим більше підходів для інтерпретації та застосування космічних даних. І, як наслідок, — точні і своєчасні оцінки, прогнози та рішення. Не можна обмежуватися даними лише з одного джерела. Необхідно дотримуватися багатовекторності у всьому — у каналах отримання даних, методах їх інтерпретації та аналізу, областях застосування.

У відповідь на ці тренди, компаніями, які працюють з супутниковими технологіями, були представлені свої розробки.

Компанія Cropio презентувала мульти-супутникову платформу, здатну об’єднувати й інтегрувати різні дані різних типів супутникових систем — радіолокаційних, погодних, оптичних, а також дані аерофотозйомки. Такий підхід до отримання та обробки інформації дає надійні оцінки і прогнози, найактуальніші дані з декількох джерел, відкалібровані під один стандарт і, як наслідок, допомагає приймати точні й ефективні рішення.

В основі роботи системи закладена можливість контролювати стан полів, включаючи рівень вегетації, вміст ряду мінеральних речовин, точні метеоумови та ін. Робота системи спрямована на ідентифікацію індивідуальних особливостей кожного окремого поля для підвищення ефективності в урожайності та економії витрат у процесі його обробки. Cropio інтегрується з 1С, системами GPS моніторингу техніки, метеостанціями, дронами різних виробників, різними сенсорами і датчиками. Наразі програму використовують клієнти з понад 50 країн.

«Для наших клієнтів це означає, що Cropio тепер надає актуальні й точні дані з декількох космічних джерел, відкалібровані під один стандарт LS8, у максимально доступною й корисною формою для щоденного практичного застосування», — розповідає продакт-директор Cropio Анна Морен.

Калібрування й тестування платформи тривало протягом 18 місяців, до серпня 2017 р. З вересня рішення інтегровано в основну систему Cropio і доступно у всіх країнах, де використовують програму.

The Climate Corporation в рішенні Climate FieldView об’єднала дані з різних метеодатчиків і інформацію із супутника в інструмент агрономічного моніторингу стану посівів, у тому числі — відстеження потреб рослин в азоті без участі фермера.

У GEOSYS за допомогою агрегації історичних знімків навчилися аналізувати історичні особливості вегетації на полях. Це допоможе в рази скоротити витрати на відбори проб грунту, а також дає безцінну інформацію для придбання нової землі в обробку.

 

На думку учасників конференції, штучний інтелект і аналіз великих даних — наступний революційний етап у інтерпретації даних із космосу для аналізу ситуації на полях. І це майбутнє набагато ближче, ніж здається. Адже представлені на конференції продукти — це готові практичні рішення, які вже сьогодні активно використовують як великі агрохолдинги, так і невеликі фермерські господарства у своїй щоденній роботі.

Виконано за допомогою Disqus