Подрібнювач соломи

Корови — ситі й бізнес — вигідний, або як подрібнювачі соломи допомагають в господарстві

Служба новин 10 січня 2018 1831 0

Фермерські господарства в Україні дедалі частіше беруть приклад з західних ферм, залишаючи традиційні методи вирощування ВРХ, далеко в минулому. А молочне скотарство, на даний момент, є рушієм розвитку агарного виробництва. Для виробників цей сектор є досить вигідним, оскільки, незважаючи на досить високі першочергові інвестиції, сільськогосподарський товаровиробник може отримувати «свіжі гроші» практично щодня. Звичайно, підприємство планує свою бізнес стратегію таким чином, щоб зекономити витрати на пальне, робочі руки та час.

Задля втілення економічно-ощадливого плану, господарству необхідна різноманітна сільськогосподарська техніка, яка допомагає ефективній роботі. Одним з таких механічних помічників є подрібнювач соломи. Він використовується для подрібнення тюків, рулонів сіна та соломи, грубих кормів. Така техніка використовується у виробництві підстилок та кормів на тваринницьких підприємствах.

Подрібнювач соломи (січкарня) подрібнює солому, сіно, траву та інші стеблові корми. Виконує попередню їх підготовку перед запарюванням, або пресуванням.

Подрібнювачі соломи можуть працювати як від приводу трактору, так і стаціонарно від електродвигунів автоматичними столами подачі матеріалу або без таких.

Соломорізки, що працюють від ВОМ трактора можуть бути навісні або причепні, барабанного або коробчастого типу.

За способом наватнаження бувають самозавантажувальні (за допомогою гідроборту) та подрібнювачі, які завантажуються за допомогою навантажувача.

Розглянемо подрібнювач соломи барабанного типу на прикладі Tomahawk 505М:

  • Навісний подрібнювач, працює від ВОМ трактора, є можливість обладнання його електродвигуном для стаціонарної роботи від мережі.
  • Принцип дії такий – коли барабан, що приводиться в дію ремінними передачами від гідравлічного двигуна, обертається, матеріал всередині барабана вступає в контакт з ротором, який працює за рахунок відбору потужності (зі швидкістю 540 або 1000 об/хв) і ріже матеріал.
  • Матеріал (солома\сіно) можна роздавати по обидва боки одночасно або тільки з одного боку.
  • Нарізання матеріалу відбувається за допомогою гострих та міцних молотків-ножів, що дозволяє отримати рівний зріз соломини для стимуляції шлунку тварини.
  • Необхідна потужність Валу Відбору Потужності (ВВП) 80 к.с.
  • Продуктивність: 3-7 хв на 1 тюк (200 кг) або до 2,5 т\год (в залежності від щільності та ваги тюка а також від розміру сита)
  • Радіус розкидання: до 10м (залежить від довжини подрібнення та швидкості ВВП
  • Матеріал: Солома\Сіно (сухі матеріали)

Сучасні господарства працюють, задля отримання максимальних результатів, вкладаючи кошти в: породистих корів (що дають великі надої), в обладнання корівників та затрачуючи великі ресурси на вирощування, переробку та зберігання якісних кормів. Подрібнення соломи є необхідною умовою для ефективного тваринництва, коли від кількості заготівельних кормів, та якості настилів в корівниках, залежить здоров’я худоби, а відповідно і прибуток. Ось, чому все більше підприємців та фермерів починають використовувати у своїй роботі таку техніку, як подрібнювачі соломи, економлячи та примножуючи свій прибуток.

Сита: можна змінювати, доступні діаметри отворів: 10мм, 13мм, 15мм, 18мм, 21мм, 28мм, 36мм, 120 мм

Принцип роботи подрібнювачу соломи коробчастого типу на прикладі Tomahawk 8550.

Якщо ви плануєте використовувати подрібнювач соломи коробчастого типу не лише для підстилання соломи, а також для подрібнення сіна або соломи на корм, бажано обирати модель подрібнювача з подвійною нарізкою.

В подрібнювачах соломи з подвійною нарізкою відбувається не лише розривання та розкидання на підстилку тюка, а й подрібнення його за допомогою системи ножів, що підіймаються та опускаються. Це дозволяє робити коротку нарізку при опущених ножах та видувати  злегка подрібнену солому на підстилку при піднятих ножах машини.

Переваги такої моделі в тому, що вона працює з усіма типами тюків, робить коротку нарізку на корм, має гідравлічний борт для самозавантаження тюків та поворотний жолоб що обертається на 2800  та розкидає солому на підстилку до 22 м.

Як обрати потрібну вам модель? На що необхідно звернути увагу? По-перше, необхідно визначитись із вашими вихідними данними:

  • Розмір та форма ваших тюків
  • Потужність трактора
  • Бажана довжина нарізки
  • Бажана дальність розкидання підстилки

Покращення конверсії корму

Відомо, що коефіцієнт конверсії раціону (ККР) має лінійну залежність від перетравності раціону (ПР). Чим більша ПР, тим більше молока можна отримати з одного спожитого кілограма сухої речовини.

Використання подрібнювача може підвищити ККР за рахунок:

Оптимізації структури корму. Сіно подрібнюється однорідною фракцією, такий корм є однорідним, він краще змішується, а відповідно, більш придатний для годівлі худоби, через те, що корова не може відібрати лише те, що їй краще смакує, і отримує повний спектр поживних речовин.·

Збільшення сухих грубих кормів в раціоні, та скорочення використання концентратів. Так, наприклад, якщо подати у змішувач не подрібнене сіно, воно займе велику частину змішувальної камери, і для того, щоб це сіно перемішати, його потрібно буде придавати більш важким кормом. Таким чином, використання подрібнювача дає можливість балансувати раціон.

Стимулює стінки шлунку. Подрібнений корм легше перетравлюється, адже стимулює стінки шлунку, та покращує апетит корови. Важливою є довжина нарізки. Рубець влаштований таким чином, що пропустити в наступні відділи шлунка він може лише фракції, менші за 1,1 см (саме тому частки, довші за 11 мм, відносять до структурної клітковини). Довші частки відригуються, повторно пережовуються, насичуються слиною (лужне середовище), проковтуються та підтримують pH рубця у потрібному діапазоні, чим захищають тварину від ацидозів. Довжина нарізки визначає час перебування корму в рубці, єдиному місці в корові, де може перетравлюватися клітковина. Довша нарізка — це триваліше перебування грубого корму в рубці, зниження споживання за добу, але, разом з тим, повніше перетравлення клітковини. Якщо ми ставимо завдання підвищити вихід молока з кілограма корму, то резерв — у перетравності клітковини з грубого корму, нарізка має бути такою, аби забезпечити жуйну активність.

Приріст надоїв. Збільшуються кількісні та якісні показники надоїв (від 1-го до 2 л\голову), підвищується жирність молока, що є результатом оптимального збалансування кормів.
Виключається можливість вибіркового раціону. Тобто, такий корм немає довгих стебел, які незручно їсти корові, оскільки вона не може вибрати, що їй зручніше пережовувати. Так, тварина їсть все, що необхідно в раціоні.

Скорочення залишку кормів. На 30-50% зменшується кількість корму, який залишається, тому, що добре подрібнений корм легше споживається худобою. А також, тварина бере стільки корму, скільки їй потрібно не тягнучи його в стійло, де він псується. Ще один фактор, який запобігає тривалому лежанню залишків корму, це його взбивання при подрібненні. Так корм стає смачнішим і відповідно з’їдається весь.

Зменшення часу для приготування суміші. Змішування відбувається в рази швидше, що економить: час (робота техніки та працівників, палива та зменшення зносу техніки (ножів змішувача). А також, обробка відбувається лише за потреби, відпадає необхідність в зберіганні подрібненої соломи чи сіна.
Відпочинок худоби. Не менш важливим є те, що січкарня дає можливість швидко зробити якісну підстилку для ВРХ, та створює оптимальні умови доступу тварини до корму. Так, в корівнику підтримується краща гігієна, худоба менше хворіє, та більше відпочиває.

Якісна годівля корів не лише забезпечує відсутність проблем зі здоров’ям у молочного поголів’я, а й обумовлює економічну ефективність виробництва молока через збалансоване та раціональне використання кормових ресурсів.

Перевагами такого агрегату є те, що його можна встановлювати автономно, таким чином солома відправлятиметься на спеціальний солом’яний склад січки. Також, він може складати частину технологічної лінії. Подрібнена продукція складається в спеціальні ємності для зберігання, або одразу в засоби для перевезення.

Однією з переваг є мінімальна кількість працівників, скільки, з даною установкою (управління та нагляд за належним функціонуванням) впорається навіть одна людина. З цього можна зробити висновок, що використання подрібнювача соломи економить для господарства: час, паливо та коефіцієнт зносу змішувача, та дозволяє збільшити надої. Тобто, найбільше часу при змішуванні займає розривання тюка та нарізання. Час змішування, та якість подрібненого матеріалу корелюється в залежності від товщини стебел, рівня вологості (чим більша вологість, тим менша кількість отриманої виробки за одну годину), в середньому 10-15 хв. А вже за допомогою подрібнювача, час подрібнення скоротиться до 2-7 хв, в залежності від швидкості валу відбору потужності, вологості, структури матеріалу та щільності тюка.

Таким чином, йде економія витрат на: зарплату працівникам (в середньому, така економія складатиме - 870,30 грн/місяць), зменшується знос змішувача і можна збільшити кількість роздач в день. Використання січкарні дасть можливість збільшити надої в середньому до 1 л, та підвищити жирність молока, водночас зменшуючи рівень залишковості корму.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою