Вони не втомлюються і не йдуть у відпустку: роботи в сільському господарстві

Вони не втомлюються і не йдуть у відпустку: роботи в сільському господарстві

Agrohub 19 квітня 2018 1147 0

Нас усіх замінять роботи, особливо у сільському господарстві. Може і не всіх, але тих, хто виконує рутинну роботу точно. «Що для одного покоління розкіш, для наступного — необхідність», — сказав якось британський політик Ентоні Кросленд. Але це буде навіть не стільки заміна, як «доповнена реальність». У черговому блозі Agrohub ми розповідаємо про революцію роботів у сільському господарстві.

Починаючи з 2016 року в США проходить конкурс стартапів в агро agBOT Challenge. У перший рік існування темою конкурсу була розробка безпілотної сівалки. Другого року до неї додалося замовлення на апарат з виявлення і знищення шкідників і бур'янів.У 2018 році agBOT Challenge буде змаганням на кращого робота для збору врожаю.

Великі дані і роботи — ось що зробить революцію в агро. Великі дані дозволяють не тільки прецизійно обробляти землю, а й значно полегшують моделювання рослин. Роботи — це наступний етап для техніки. А техніка, «залізо» займає багато місця в житті фермера. Тому AgBots, вони ж FarmBots, і вони ж AgriBots будуть вдосконалюватися і користуватимуться попитом. У найближчі роки конкуренція буде зростати, з'являться нові гравці.

Обсяг світового ринку сільськогосподарських роботів у кінці 2016 року складав $1,01 млрд за показником доходів. До 2024 року цей ринок досягне $5,7 млрд, дає оцінку Transparency Market Research. За іншими оцінками від Electric Vehicles Research сільськогосподарська робототехніка і БПЛА можуть дорости до $28 млрд до 2028 року і $35 млрд у 2038 році.

Як змінюються агророботи в останні роки?

Вони виконують все більше різної роботи. Робот для фенотипування зернових TerraSentia легко і акуратно котиться полем, не пошкоджуючи рослини. Він застосовує своє ультрасучасне чутливе обладнання для збору інформації про стан здоров'я рослин навколо себе. Ця інформація в режимі реального часу передається на комп'ютер. TerraSentia працює за принципом машинного навчання, він весь час заміряє все більш різноманітні ознаки рослини: висота, вид листя, біомасу. А якщо рослини оснащені сенсорами вологи, то робот обробляє і ці дані.

Переваги TerraSentia в порівнянні з традиційними методами фенотипування численні. Робот легко транспортується і може перевертати молоді рослини, не пошкоджуючи їх. TerraSentia також може ефективно працювати протягом довгих годин, тож якщо згрупуватися як рій, можна швидко оглянути велику ферму.

«Комп'ютерів на колесах» стає все більше і вони виконують різноманітні функції.

До того ж, стають більш доступними. Комерційні малі дрони коштують вже менше $1 тис.

Роботи стають більш чутливими і спритними. Це особливо важливо в тваринництві та для прибирання дрібних ягід, наприклад, полуниці. Фаундер стартапу Harvest Croo Robotics Гарі Вишнатський каже, що один полуничний комбайн може прибрати поле площею 100 га за три дні і замінити 30 працівників. Полуничний робот Harvest Croo тестується у Флориді і використовує датчики для пошуку стиглих ягід. Окремо має вбудовану функцію запобігання пошкодженню ягід. У Каліфорнії в цей час тестується інший робот для збору полуниці — Agrobot. Ще один залізний збирач врожаю — Abundant — спеціалізується на яблуках.

Вони працюють без водія/пілота. Перші автономні трактори вже зібрали врожай. З плином часу вони будуть доповнюватися камерами, системами машинного зору, GPS, IoT, радіолокаціями і LiDARами. Ці технології значно зменшать необхідність контролю людей за ними.

«У майбутньому ці трактори зможуть використовувати великі дані, зокрема, метеорологічні, в режимі реального часу, щоб автоматично знаходити ідеальні умови для роботи, без людської участі і незалежно від часу доби», — зазначають у компанії CNH Industrial, що в 2016 році анонсувала створення автономного трактора.

Naïo Technologies створює агророботов різних розмірів, від малюка Oz для роботи в теплицях до великого Dino для виробництва овочів на великих полях.

«У Франції, як і у всій Європі, роботи швидко вписуються в агроландшафт, в основному тому, що органічні ферми не можуть собі дозволити працівників. Роботи і нові технології дають аграріям набагато легший шлях управління господарствами», — говорить Аймерік Барт з Naïo Technologies.

Роботи більш економічні. Зокрема, за показниками економічності лідирують дрони, які зрештою мають на меті замінити трактори і літаки в обприскуванні рослин. На весь світ прославилися роботи Blue River, які здійснюють прецизійну обробку рослин і боротьбу з бур’янами з діаметом впливу всього кілька сантиметрів. Їх прямий конкурент — Farmwise, що теж бореться з бур'янами і вкрай економно витрачає хімікати. Виробники агродронів Skyx заявляють, що їхнє обладнання економить 50% в грошах і 70% в речовинах для обприскування.

Витрати на робочу силу лише для полуничної промисловості в США сягають близько $1 млрд на рік. Роботи не втомлюються, не йдуть у відпустку, не просять підняти зарплату. Вони іноді «хворіють», але це нічого. Нові органи їм будуть друкувати на 3D принтерах там же, на фермах.

За інформацією Agrohub, Kurkul.com, 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою