Вадим Свєтлов: Ажіотажу на ринку землі, якого всі боялися, немає

Вадим Свєтлов: Ажіотажу на ринку землі, якого всі боялися, немає

6 вересня 2021 735 0

Вадим Свєтлов, керівник одноіменного фермерського господарства, що на Сумщині в розмові з Kurkul.com поділився своїм іноземним досвідом роботи в агро. Зараз фермер керує господарством ФГ «Свєтлова» на понад 1000 га й зовсім не проти збільшити зембанк, скориставшись можливостями, що відкрилися для фермерів із відкриттям ринку землі. Саме можливості для купівлі землі, очікування ринку та ситуація з паями на Сумщині і стали темами другої частини нашої розмови з молодим фермером.

Kurkul.com: В якому напрямку плануєте розвивати господарство в найближчій перспективі?

Вадим Свєтлов: В нас зараз основний акцент стоїть на збільшенні земельного банку, на ефективності виробництва. Ми виросли швидко в площі за короткий проміжок часу. Тому зараз наздоганяємо технічно. Купуємо трактори, комбайни, навісне обладнання тощо. Зараз в основному на це націлені, а як уже наберемося досвіду, то й з’явиться бажання диверсифікувати виробництво.

Якщо держава буде йти назустріч виробникам, якщо буде розуміння, сталого ціноутворення, а не так, що ціна сьогодні є, а завтра її немає, а післязавтра вона знову є. Тоді може і тваринництвом будемо займатися.

Kurkul.com: Як вам вдалося швидко збільшити зембанк? Деякі фермери кажуть, що агрохолдинги забрали все, уже в городах у людей вирощують свій соняшник. Яка у вас ситуація?

Вадим Свєтлов: Ми завжди розв’язуємо питання на позитиві. Віримо, що всі ці балачки — тільки балачки, оскільки великі господарства не ефективні та не контролюють усе. Тож ми цим користуємося. У них насамперед немає людяності, а всі це бачать.

Зараз, до речі, люди почали більше довіряти своїм, місцевим, аніж великим господарствам. Вони хочуть, щоб свої працювали на землі, земляки. Та й умови ми кращі даємо, ніж вони. Це і є основний інструмент для збільшення земельного банку.

Ми не сидимо на місці, постійно моніторимо, постійно працюємо. Ми показуємо приклад і деякі господарства, навіть великі холдинги, телефонують до нас. «А як ви тут робите? А поділіться документацією, ще чимось».

Kurkul.com: Ви берете паї під розліснення, що є складною та дорогою справою. Чому все ж таки наважуєтеся на таке?

Вадим Свєтлов: Це як експеримент, знаєте, не варто відмовлятися навіть від сотки. У нас була пропозиція, або відмовлятися, або брати й розліснювати. Ми взяли, бо до цього вже був досвід, самі справлялися. А це ми взяли такий сад 40 га, розліснили, узяли спецтехніку, Raptor гусеничний. Багато грошей на це пішло — €1,5 тис./га. Це серйозна інвестиція й експеримент для нас, будемо рахувати окремо економічну ефективність та доцільність. Я розумію, якщо складеться все добре, можливо, через 5 років ми повернемо інвестовані кошти й будемо працювати вже в плюс на цих ділянках. Уже посіяли там соняшник — сподіваємося, що все буде добре.

Kurkul.com: На скільки уклали договір оренди саме на цих ділянках?

Вадим Свєтлов: Ми поговорили з людьми і вирішили, що термін буде подовжений — 10–15 років, деякі більше. Лише тому, що звичні 10 років ми тільки повертати вкладені гроші будемо. До того ж ми не знаємо, як складеться економічна ситуація надалі. Тож зібрали людей, поговорили, вони з розумінням поставилися до цього, оскільки ми зробили товар із їхніх заліснених ділянок. До цього там були просто бур’яни, дерева й більше нічого.

Kurkul.com: З відкриттям ринку землі з’явилося багато страхів і в людей. Я знаю, що Сумщина зараз не очолює топ областей за земельними операціями. Чи у вас уже відбувалися якісь дії в цьому напрямку? Пропонували продати вам, чи хотіли купити?

Вадим Свєтлов: До цього ми купували вже ділянки під ОСГ (особисте селянське господарство), — 2 га, закон не забороняв такі операції. Хто пропонував — ми купували. Звісно, ми відкриті до таких пропозицій і завжди готові розглянути їх. Ринкові ціни, які склалися тут, не менші НГО.

По паях теж пропозиції є, розглядаємо. Зараз нотаріуси все ще бояться договори купівлі-продажу оформляти, усе для них нове, не хочуть ризикувати, щоб ліцензію не втратити.

Знаю, що хтось уже це зробив, у когось уже були оформлені договори емфітевзису, укладені на 100 років. Зараз вони швиденько переоформляють право власності.

Люди зараз чекають на кращі ціни, побачимо як складеться ситуація. Нема буму, якого всі боялися, поодинокі пропозиції є, але нічого критичного. У нас є договори оренди, на які маємо першочергово право викупу, тож працюємо, як працювали. Це тільки додатковий плюс для людей, коли дійсно потрібні гроші — є можливість продати землю.

Kurkul.com: На вашу думку, те, що наразі придбати можуть тільки фізичні особи й до 100 га в одні руки це правильно? Чи допоможе це саме нашим фермерам купити землю, а не іноземним інвесторам?

Вадим Свєтлов: Я вважаю, що це супер. Це пробний період, щоб зрозуміти, як працює ринок та хто буде купувати. Дуже класне правило, перевірки місця надходження коштів на придбання землі. Зараз нотаріуси також перевіряють, звідки гроші, якщо прийшов покупець.

Тому я впевнений, що такий перехідний період і обмеження в 100 га — якраз те, що потрібно на перший час. У фізосіб і фермерів зараз є можливість розглянути перші пропозиції й освоїтися. Холдинги зараз чекають, готуються до 2024 р. Якби вони зараз включилися в гру — усе було б інакше.

Kurkul.com: Ви сказали, що готові купувати. Маєте заздалегідь акумульовані кошти чи плануєте скористатися фінансовими інструментами, що сьогодні доступні в Україні?

Вадим Свєтлов: Пропозицій ще небагато. Тому таку кількість ми можемо задовольнити. Це якби всі пайовики сказали ми будемо продавати — була б інша розмова. Зараз це не такі великі гроші, щоб відмовлятися чи шукати якісь кредити. Якщо державна земля буде продаватися чи от у нас є фермерська земля постійного користування — 50 га, які держава каже, що хто користується, ті зможуть придбати — так, там суттєва сума. До того ж обіцяють, що будуть давати дешеві кредити. А якщо один пай у 3 місяці чи в рік 5 — 10 паїв — це не така сума, щоб десь шукати дешеві гроші.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus