Інститут олійних культур НААНУ

Земельний банк

339 ГА

Адреса

с. Сонячне, Запорізький район, Запорізька область, вул. Інститутська, 1

Напрямки діяльності

Продукція

Опис господарства

Історія підприємства

Наукова діяльність Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України ведеться з 1977 року.

У 1989 році на базі Української дослідної станції олійних культур Державним агропромисловим комітетом у відповідності з Постановою від 11.01.1989 р. № 4 заснований Український науково-дослідний інститут олійних культур (УкрНДІОК).

У 1992 році УкрНДІОК було перейменовано в Інститут олійних культур Української академії аграрних наук України (ІОК УААН) на підставі Наказу Української академії аграрних наук № 100 від 14.04.1992 р.

У 2010 році ІОК УААН було перейменовано в Інститут олійних культур Національної академії аграрних наук України (Наказ НААН № 69 від 7 вересня 2010 р.). 

Інститут сьогодні

Сьогодні Інститут олійних культур Національної академії аграрних наук України — провідна наукова установа з генетики, біотехнології, селекції та технологій вирощування основних та альтернативних олійних культур, що спрямовує свою роботу на розробку теоретичних основ селекції, створення сучасного  селекційного матеріалу, розробку оптимальних агроприйомів із його вирощування, організацію системи первинного та промислового насінництва, на розробку та удосконалення технічних засобів та машин для розділення, очищення та безвідходну переробку насіннєвого матеріалу олійних культур. Над виконанням завдань наукових досліджень працюють 46 наукових співробітників, в тому числі 5 докторів наук і 14 кандидатів наук.

Результатом багаторічної роботи науковців ІОК  НААН є занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, 96 сортів та гібридів олійних культур. Серед сортів рослин, занесених до Реєстру – 28 гібридів та 3 сорти соняшнику, 9 сортів сої, 7 сортів та 1 гібрид озимого ріпаку, 2 сорти ріпаку ярого, 11 сортів льону, 8 сортів гірчиці сарептської, 4 сорти гірчиці озимої, 3 сорти гірчиці білої. Розроблені адаптивні технології вирощування сортів, створених в умовах Степу України. Створені перші в Україні сорти малопоширених олійних культур: кунжуту, сафлору, рижію, редьки олійної, суріпиці, молочаю олійного. Сформована колекція олійних культур із понад 1000 зразків походженням із багатьох країн світу.

Інститут олійних культур НААН є головною установою з координації та виконання ПНД НААН «Олійні культури», та  Центром наукового забезпечення АПК Запорізької області. 

При Інституті для підготовки наукових кадрів вищої кваліфікації функціонує аспірантура за спеціальністю 201 — агрономія.

Установа видає Науково-технічний бюлетень ІОК НААН. Збірник включений до переліку наукових фахових видань з сільськогосподарських наук.

Продукція та результати

На аграрному ринку України відомі та користуються попитом: гібриди соняшнику – Запорізький 28, Каменяр, Набір; сорти соняшнику – Прометей,  Запорізький кондитерський; сорти льону олійного – Водограй, Орфей, Світлозір, Живинка; сорти гірчиці  білої Запоріжанка, сизої ярої Пріма, озимої Мішутка; сорти озимого ріпаку – Атлант, Анна, сафлор Живчик.

За останні роки до Державного реєстру занесені гібриди соняшнику: Агрономічний, Агент, Сонцедар, Серпанок, також сорти: сої – Ранок, Етюд; гірчиці – Веснянка, Забаганка, Козачка; льону олійного Вогні Дніпрогесу, Запорізький богатир, Патріций; ріпаку озимого – Фуга, Квартет та сорти інших олійних культур. На цей час Державне сортовипробування проходять гібриди соняшнику Божедар, Маршал, Мирний, сорт сої Каприз.

Результатом співпраці з Науково-виробничою фірмою «AGROS-SEM» (Республіка Молдова) є створення гібридів соняшнику Акорд, Резон. Ці сорти внесені до Реєстрів сортів рослин України, Республіки Молдова, Республіки Білорусь, Росії.

Спільно з Селекційно-генетичним інститутом — Національним центром насіннєзнавства та сортовивчення (м. Одеса) створені гібриди Артур, Колорит, Планета. Спільно з Інститутом рослинництва ім. В.Я. Юр'єва (м. Харків) створені гібриди соняшнику Хазар, Ратник.

Сорт ріпаку Анна є результатом співпраці ІОК НААН і Інституту польовництва та овочівництва, м. Нові Сад.

Сайт установи.

Виконано за допомогою Disqus