Аграрні розписки набирають популярність в Україні

27 листопада 2017 1062 0
Техніка в полі
Kurkul.comТехніка в полі

Запровадження аграрних розписок в Україні обговорили під час зустрічі заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Олени Ковальової, представників «ОТП Банку» та Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) в Україні, повідомляє Мінагрополітики.

«У вісьмох областях України, де реалізовується проект із запровадження аграрних розписок, з 2014 р. за допомогою цього інструменту залучено понад 1,7 млрд грн. Через можливість зниження ринкових ризиків для обох сторін, відносну простоту і швидкість (у середньому два тижні), укладання, гарантування зобов’язань — аграрна розписка знаходить користувача», — зазначила Олена Ковальова.

Додатковими чинниками для прийняття рішень потенційними кредиторами є можливість негайного примусового виконання аграрної розписки в разі її невиконання боржником та наявність історії їх виконання за кожним суб’єктом у Реєстрі аграрних розписок.

«60 % укладених розписок передбачають відносини в грошовій формі. Для комерційних банків аграрні розписки — привабливий інструмент, що дозволяє розширити кредитний портфель. Крім того, сільськогосподарські товаровиробники є дисциплінованими позичальниками», — зазначила заступник Міністра.

Практичне використання аграрних розписок в Україні реалізується у Вінницькій, Полтавській, Черкаській, Харківській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській та Хмельницькій області.
У 2018 р. за підтримки IFC планується проведення презентації Проекту «Аграрні розписки в Україні» (впроваджується за підтримки Міжнародної фінансової корпорації, члена Групи Світового банку, у партнерстві з Швейцарською Конфедерацією в Україні) в усіх областях, що сьогодні не охоплені проектом.

Виконано за допомогою Disqus