Аграрні розписки залучили понад 1 млрд грн в аграрний сектор

7 грудня 2017 231 0
Колоски пшениці
Kurkul.comКолоски пшениці

В Україні станом на 5 грудня 2017 р. вже оформлено 165 аграрних розписок. Завдяки ним у сільське господарство залучено 1,120 млрд. грн. Про це в ексклюзивному коментарі Kurkul.com повідомив керівник Проекту IFC Олексій Омеляненко.

«Насамперед вражає динаміка застосування аграрних розписок. Нагадаю, що як новітній інструмент фінансування в Україні вони з’явилися в 2014 р. Своє перше випробування пройшли в Полтавській області. Там розпочався пілотний проект, в рамках якого і відпрацьовувався механізм їх оформлення та використання», — зазначає Олексій Омеляненко.

За його словами, попит на аграрні розписки є підвищеним. У різних регіонах він приблизно однаковий. Проте всі вони долучалися до реалізації пілотного проекту в різний час. Відтак мають і неоднакову статистику.

«Наприклад, сьогодні в Вінницькій та Полтавській областях виписано по 41 аграрній розписці, в Черкаській — 33, Харківській — 22, Тернопільській —12, в Сумській і Хмельницькій — по 7, і лише Миколаївська вибивається з цього списку — наразі там оформлено лише 2 аграрні розписки», — повідомив керівник Проекту IFC.

Олексій Омеляненко додав, що кількість аграрних розписок не є кінцевим показником. Існує ще таке поняття, як їхня вартість. За деякими аграрними розписками сільгоспвиробники залучають 1 млн грн чи навіть більше.

У жовтні 2017 р. першу «садівничу» аграрну розписку оформило ФГ «Гадз» із Тернопільської області. Аграрна розписка була виписана на суму 170 тис. грн.

«Однак його керівники пояснили: якщо їх задовольнить перший досвід роботи з новим інструментом фінансування, вони невдовзі скористаються його можливостями для запозичення значно більшої суми коштів. Вона може сягати 12-15 млн грн», — розповів Олексій Омеляненко.

 

 

Виконано за допомогою Disqus