Скасування відшкодування експортного ПДВ на олійні стимулюватиме переробну галузь

8 грудня 2017 640 0
Соняшник в полі
Kurkul.comСоняшник в полі

Скасування відшкодування експортного ПДВ на олійні стимулюватиме переробну галузь. Таку думку висловили учасники ринку, повідомляє latifundist.com.

 Нагадаємо, що 7 грудня Верховна Рада прийняла стимулюючі заходи для розвитку внутрішньої переробки олійних культур. Так, з 1 березня 2017 р. відшкодування ПДВ на сою та ріпак буде здійснюватися виключно в разі переробки їх на олію.

«Завдяки експортному миту на соняшник, 98 % його експортують у формі соняшникової олії, тоді як для сої й ріпаку цей показник становить лише 10 % і 15 % відповідно», — коментує експерт.

На думку учасників ринку, для початку аграріям доведеться пристосуватися до падіння цін на сою та ріпак, але це буде лише короткостроковим ефектом.

«Незважаючи на експортне мито, 10 млн т вирощеного соняшнику дає аграріям щорічно більше прибутку, ніж 60 млн т зерна. Водночас, Україна займає перше місце у світі з експорту соняшникової олії з часткою у світовому експорті близько 60 %. Якщо додати до цієї індустрії ще й інші олійні культури такі, як соя та ріпак, то Україна займе домінуючу нішу на світовому оліному ринку загалом. Це дозволить Україні зайняти стратегічне місце в плані світової харчової безпеки й посилить міжнародні позиції України», — зазначають фахівці.

Стимулюючі заходи для внутрішньої переробки дозволять протягом року перейти від експорту сировини до переробленого продукту.

«За нашими підрахунками це дозволить залучити $ 500–600 млн інвестицій і створити орієнтовно 12 тис. нових робочих місць. Додаткові надходження до державного бюджету складуть не менше 500 млн грн щорічно», — розповіли експерти.

Згідно з дослідженнями Міжнародного інституту регулювання ринків їжі, за останні 15 років різного роду експортні обмеження вводили менше 65 членів СОТ. Квоти й податки на експорт сої діють у Бразилії й Аргентині. Зокрема, в Аргентині податок на експорт сої становить 30 %.

Відповідно, Україна нічого нового в плані обмеження на вивезення сировини олійних культур не придумала. Прийняті заходи стимулювання відповідають усім міжнародним угодам України. Невідшкодування ПДВ на окремі види зернових і олійних культур діяло в Україні в різних формах протягом 2011–2016 рр. і жодного разу не викликали будь-яких зауважень із боку міжнародних партнерів.

Виконано за допомогою Disqus