Dow Jones не вплине, якщо немає ринку землі — експерт

6 лютого 2018 346 0
Індекс Dow Jones упав на рекордні 1 175 пунктів
pixabay.comІндекс Dow Jones упав на рекордні 1 175 пунктів

У понеділок 5 лютого індекс Dow Jones упав на рекордні 1 175 пунктів. Також суттєво упали індекси S&P 500 (понад 4 %), NASDAQ (-3,78 %), Nikkei 225 (-4,16 %), Topix (-3,94 %).
За словами керуючого партнера консалтингової компанії «Фінансова студія» Євгена Невмержицького, обвал на фондових біржах США не вплине на український агросектор.

«Зовсім ніяк не вплине. Або цей вплив мінімальний до долі відсотка. Тому що, якщо казати безпосередньо про агросектор, він в нас знаходиться не просто в занепаді, а в глибокому занепаді. І в такому стані він знаходиться весь час», — повідомив Євген Невмержицький у коментарі Kurkul.com.

Причиною такого занепаду, на думку експерта, є невирішене питання землі. В більшості країні світу вся земля не знаходиться в державній власності.

«І тут досить широкий спектр питань, які дуже суттєво впливають на розвиток аграрної галузі. Відповідно сільськогосподарське виробництво в Україні ведеться потужними агрохолдингами. Так, більш-менш вони використовують цю землю, і насамперед займаються експортом продукції. Але завдяки непрозорим схемам ці надходження, які мали б йти до бюджету, проходять поза ним», — зазначає Євген Невмержицький.

За його словами, для того, щоб ситуація на фондових ринках впливала на ситуацію в Україні ми маємо бути більш інтегрованими до світової торгівлі, до світових фондових ринків.

«На ситуацію в Україні майже не впливають хвилі і ті події, які відбуваються на світових фондових ринках з причини слабкої інтегрованості України в ці міжнародні процеси», — підсумував експерт.

Зернові ринки не мають прямої залежності від зміни світових фондових індексів.

«Індекси упали вже не лише у США — сьогодні обвалилися також і ринки в Азії. Wall Street впливає на настрої всіх світових бірж. Прямої залежності на зернові не мають, а от опосередковано, через ціни на нафту та певні панічні настрої, вплив можливий. Нафта також в останні дні дешевшає», — зазначила керівник аналітичного департаменту ProAgro Information Company, заступник директора компанії «ПроАгро Груп» Марія Колесник у коментарі Latifundist.com.

Вона додала, що на вартість американського зерна впливатиме курс долара, але суттєвого обвалу на ринку зерна очікувати не варто.

© Ольга Мартиненко, Kurkul.com, 2018

Виконано за допомогою Disqus