Вирощувати нутрій удвічі вигідніше, ніж свиней — фермер

17 березня 2018 5332 0
Нутрії в клітці
sotka.infoНутрії в клітці

Фермер із Київщини Роман Ковальчук переконаний, що займатися вирощуванням нутрії в два рази вигідніше, ніж утримувати свиней: за однаковий період 10 самок нутрії з’їдять близько 300 кг зерна, порося — близько 1 т, ідеться на сторінці Департаменту АПР у Київській області у Facebook.

«Вартість однієї дорослої нутрії в середньому 450 грн. Наприклад, 10 самок — це в середньому 4,5 тис. грн. А це — вартість однієї свині вагою 100 кг», — порівнює Роман Ковальчук.

Розведенням нутрії почали займатися в приватному підприємстві «КарТар» у селі Матвіїха. Люди не знають, що м’ясо нутрії дуже смачне. Раніше, коли у звірорадгоспах нутрій вирощували заради шкурок, тушки згодовували собакам. Це не просто делікатесне м’ясо, воно також допомагає при лікуванні бронхіальної астми і туберкульозу.

«Вирощування нутрій — прибутковий бізнес. Головне — мати бажання. Цей бізнес, при правильному веденні, окупиться приблизно через шість місяців. У процесі потомство буде постійно збільшуватися, а це означає, що треба буде активно реалізовувати свіже м`ясо і хутро. Сьогодні на фермі перебувають 500 нутрій, і поки це той максимум, який можуть вмістити наявні приміщення», — розповідає директор нутрієвої ферми Роман Ковальчук.

Але тут працюють на перспективу. Уже готують додаткове приміщення для розширення ферми. За нутріями цілодобово доглядають спеціалісти, які й проживають на цій території.

Роман Ковальчук також зазначає, що особливу увагу при розведенні нутрій потрібно звертати на порядок і чистоту, оскільки ці хутрові звірі від своєї природи досить охайні, а тому погано приносять на своїй території наявність сміття. Тварин ні в якому разі не рекомендується перегодовувати. Жирні нутрії дуже погано спаровуються, крім того, вони можуть давати погані приплоди або просто хворіти.

«Шкури нутрії раніше нічого не коштували, але на сьогодні у Європі йде активна боротьба з вирощуванням у закритих приміщеннях тварин. Тож європейський споживач переключився на Росію, Білорусію, Україну. Тому нутрієва шкура сьогодні ціниться. Якщо донедавна вона коштувала 25 грн/шт., то сьогодні її ціна 70-80 грн», — ідеться в повідомленні.

Якщо брати економічну складову, то за півтора року від однієї самки нутрії можна отримати 2,5 тис. грн чистого прибутку.

«Коли помножити цю суму на 10, 20 чи 30 самок, то ми маємо певні цифри. Також вигідність утримання нутрії полягає ще й у високоякісному дієтичному м’ясі. М’ясо нутрії входить у десятку кращих за споживанням. Його засвоюваність в організмі 90 %», — каже Роман Ковальчук.

У ПП «КарТар» практикують сімейний спосіб вирощування. Тому у вольєрі знаходяться самка, самець та молодняк. Вирощують як племінні тварини, так і на м’ясо.

Виконано за допомогою Disqus