Україна має потенціал для вирощування дороговартісної лаванди

28 березня 2018 1002 0
Поле лаванди
pixabay.comПоле лаванди

Лікарські рослини користуються попитом як в Україні, так і на зовнішніх ринках. Перевага вирощування лаванди полягає у тому, що на невеликій ділянці землі можна отримувати непоганий прибуток. Найбільш сприятливий регіон для вирощування рослини — Південь. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на Pro-Consulting.

На сьогоднішній день потреби нашої країни в лікарських рослинах забезпечуються вітчизняним виробництвом лише на 65,6%, решта — імпортні поставки.

У сегменті лікарських рослин прибутковим може бути вирощування лаванди. Зібраний урожай переважно використовують для виробництва лавандової олії, проте спочатку можна зосередитися тільки на вирощуванні та продажі квіток рослини, а потім поступово розширювати виробництво.

Аналітики зазначають, що Україна має не менше потенційних можливостей з вирощування та переробки лаванди, ніж, для прикладу, Болгарія, яка є найбільшим виробником лавандової олії в Європі.

За підрахунками фахівців Pro-Consulting, з кожного гектара посівів лаванди можна отримати 60-70 кг ефірного масла, вартість якого на ринку коливається від $100-270. Крім того, добре продається лавандова вода (гідролат), що є побічним продуктом при виробництві олії.

Згідно бізнес-плану, розробленого Pro-Consulting, для закладання плантації з вирощування лаванди необхідна земельна ділянка площею 1 га в сприятливому для росту рослини регіоні. Оскільки лаванда теплолюбна, для цього підходять південні райони нашої країни. Іншими факторами успіху є склад ґрунту і близькість до джерел води, оскільки плантація потребуватиме організації системи зрошення.

Згідно з проектом, на 1 га будуть посаджені 18 тис. саджанців лаванди, які в липні-серпні дадуть урожай квіток вагою 6,5 т. Середня ринкова ціна кілограма даного продукту становить 410 грн. В результаті, рентабельність підприємства складатиме 36,4%.

 

Виконано за допомогою Disqus