Лавандин стає популярним серед фермерів не лише на Півдні

17 листопада 2018 263 0
Поле лавандину
Livemaster.ruПоле лавандину

Вирощування цієї прибуткової рослини стає дедалі популярнішим серед українських фермерів, переважно тих, які працюють на півдні країни. Інте­рес до культури спричинено тим, що тимчасово втрачено Крим, де традиційно культивували гірську квітку. Чималі капіталовкладення, які потрібно зробити на етапі придбання посівного матеріалу та висаджування цієї культури, в подальшому окупляться доброю ринковою ціною на вирощену сировину чи продукцію її переробки. Це зазначив доцент Миколаївського національного аграрного університету Олег Коваленко, виступаючи з доповіддю «Економічна ефективність вирощування лаванди — технології та переробка» під час виставки-конференції «Трав’яний бізнес-2018», що відбулася нещодавно в Миколаєві, повідомляє Ukurier.gov.ua.

Олег Коваленко розповів, що на українському ринку існує чимало продукції з лавандину — гібрида лаванди, якого дуже часто не відрізняють споживачі.

«Чим відрізняється лаванда від лавандину? Як правило, лавандин має більше суцвіття, — зазначив науковець. — А вихід ефірної олії з лавандину більший. З лаванди можна отримати лише до 30 кілограмів олії з гектара, а з лавандину — 220 кілограмів. Гібрид  також стійкий до захворювань та шкідників. Його краще вирощувати, він має більшу вегетативну масу».

Стосовно висаджування лаванди, то на гектар потрібно мінімум 10,2 тисячі паростків  за умови формування схеми 70х1,4 м, адже це оптимальний спосіб задля механізованого оброблення і догляду. На висаджуванні гектара цієї рослини слід задіяти четверо людей, які працюватимуть протягом десяти днів. За цей час можна все зробити вручну. Лаванду можна збирати механізовано, але це доцільно, якщо її висаджено на площі до десяти гектарів. Якщо ваші насадження менші, то сенсу в залученні механізованої техніки немає.

Основні витрати фермера будуть у перший рік, щоб висадити розсаду. При цьому засівати поле насінням недоречно, адже коштує воно досить дорого.

Щодо ринків збуту, то вони різноманітні. Можна реалізовувати саджанці та отримувати прибуток із цього виду діяльності. Крім того, лаванду активно скуповують для озеленення власних присадибних ділянок, виготовлення парфумерних виробів та ліків, виноробства. На Миколаївщині, Херсонщині, Одещині кілька фермерських господарств уже вирощують лаванду, адже зрозуміли її високу рентабельність на ринку. Навіть у Київській області в селі Порадівка Васильківського району є Прованс — приватне господарство «Лавандовий гай», господиня якого пропонує власноруч вироблену косметику з лаванди та поле для фотосесій. Тож ідея культивувати цю рослину в Україні перспективна та прибуткова.

Виконано за допомогою Disqus