Мін’юст та Мінагрополітики виявилися неготовими до рішення ЄСПЛ (ОПИТУВАННЯ)

29 травня 2018 368 0
Мораторій на землю сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини
Kurkul.comМораторій на землю сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини

Заборона в Україні на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини. Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), розглянувши справу «Зеленчук та Цицюра проти України» (Zelenchuk and Tsytsyura v. Ukraine). Суд зазначив, що жодна інша країна у складі Ради Європи не вводила такої заборони і підкреслив невідповідність підходу України до припинення мораторію. 

Рішення Суду є обов’язковим до виконання Україною. Проте, інформацію про те, що Уряд має вжити заходів для усунення цього порушення вказано у не у резолютивній частині (обов’язкова до виконання), а у мотивувальній.

«Там ідеться про те, що мораторій на відчуження земельних ділянок суперечить Конвенції, а отже уряд має вжити заходів для усунення цього порушення. Утім: 1) це зазначено НЕ в резолютивній частині, а в мотивувальній; 2) сам Суд зазначає, що уряд не повинен вживати заходи зразу. У таких випадках зазвичай ідеться про «розумний строк». А це поняття дуже широке, але не рік і, скоріше за все, не два», — повідомили в ексклюзивному коментарі Kurkul.com власні джерела в уряді.

Також суд не призначив жодних грошових компенсацій двом позивачам, окрім відшкодування державою судових витрат у розмірі €3 000 кожному. Ця сума має бути сплачена протягом трьох місяців із дня набуття відповідним рішенням статусу остаточного. У випадку невиплати на суму компенсації нараховуватиметься пеня. Отже, сам факт встановлення порушення є достатньою справедливою сатисфакцією, пояснює наше джерело. Хоча, якщо будуть наступні позови від інших осіб, вони можуть мати більш негативні наслідки як для репутації, так і для бюджету держави.

ЄСПЛ виніс рішення 22 травня, а офіційного роз’яснення документу від Мін’юсту немає до цього часу. При цьому в уряду є тримісячний строк на те, щоб передати справу на розгляд Великої палати Суду, іншими словами — оскаржити згадане рішення ЄСПЛ. Колегіальне вирішення таких питань є прерогативою Кабінету Міністрів Україні. Чи виявлять бажання скористатися аналогічним правом заявники, пані Зеленчук і пан Цицюра, невідомо.

Учасники ринку вважають, що обидва міністерства лише затягують час, бо рішення Суду стало для них несподіванкою. До того ж, на носі вибори.

Виконано за допомогою Disqus