Сільське господарство Криму поверенулось в 50-ті

31 травня 2018 415 0
Сільське господарство Криму поверенулось в 50-ті
Kurkul.com

З перших місяців анексії Криму, півострів відчув нестачу питної води, води для зрошення полів та для потреб промислових підприємств. Так, Криму загрожує криза сільського господарства, засолення ґрунтів та мінералізація води через використання ґрунтових джерел  у технічних цілях. Про це повідомляє realist.online.

До анексії орні землі у Криму становили близько 1,7 млн га, з яких 450-470 тис. га зрошували Дніпровською водою.

Припинення постачання води з материкової України призвело до різкого скорочення поливу. За інформацією чиновників, минулого року подливали лише 10 тис. га. Так, площа під зрошуваним землеробством скоротилася на 92%. Вирощування рису взагалі «померло».

Зараз Крим стає таким, яким він був у 1950 роках — засушливою територією. На півночі вже спостерігається ознаки опустелювання.

нагадаємо, раніше так званий «голова» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про намір відновити на півострові роботу колгоспів.

Як повідомив фермер з Первомайського району, зима цього року була морозною, але безсніжною. Посіви озимих постраждали від холодів та не наситилися вологою. Надії на проливні дощі, які тут випадають у квітні-травні не виправдалися. Цього року більша частина господарств ризикує вийти в нуль, якщо не залишитися в мінусі.

«Останні кілька років вдавалося зібрати 2,5-2,7 т/га ячменю та близько 2-2,5 т/га пшениці. Частину пустимо на корм худобі; ще частину залишимо на насіння. Проданого зерна вистачить якраз, щоб відбити витрати», — пояснив фермер.

За його словами, в середньому собівартість обробки 1 га (оранка, посів, добрива, культивація, обробка хімікати та збір) обходиться приблизно у 6 тис. грн. При цьому, 1 т насіннєвого ячменю коштує 4,2 тис. грн. Такого об’єму вистачає щоб засіяти 4-5 га.

За словами Сергія Аксьонова, цього року збитики від засухи становлять близько 420 млн грн (понад 1 млрд рублів).

«Через суху весну близько 80% посівів озимої пшениці у поганому або дуже поганому стані. Нормального урожаю чекати не варто. З ячменем ситуація не набагато краща. Можна впевнено сказати, що цього року урожай буде значно гіршим, ніж минулого», — розповів фермер із Красноперекопського району.

«Керівництво» Криму визнало, що на півночі півострова води може вистачали не довше, ніж до 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою