Сімейні ферми зможуть викупити землю із розстрочкою до 20 років

4 червня 2018 1262 0
Сімейні ферми зможуть викупити землю із розстрочкою до 20 років
Kurkul.com

За словами заступника голови аграрного комітету ВР Вадима Івченка, в Україні сильних агровиробників не більше 20 тис., з яких тисяча — крупні агрокомпанії, інші 19 тис. — господарства, що мають не більше 500 га землі. Про це він розповів в інтерв’ю на ba.org.ua.

За його словами, ці 19 тисяч агрогосподарств неконкурентні, щоб викупити паї, які орендують. Лише на викуп 500 га ріллі знадобиться не менше 30 млн грн, а ще ж потрібні обігові кошти на обробіток цього земельного банку.

«Частково вирішує цю проблему законопроект №7060, про стимули для сімейного фермерства, який ми ухвалили у «аграрний день». Нагадаю, за цим законопроектом, після 7 років оренди державної ріллі сімейне фермерське господарство отримає право на приватизацію 2 га державної землі безоплатно та 3 га з виплатою в рострочку на 20 років. Якщо таким правом скористаються всі 4 млн одноосібників, це буде 20 млн га землі», — наголосив Вадим Івченко.

Він додав, що у такому випадку в Україні буде зовсім інша модель аграрного ринку, виробництва продукції та аграрного експорту країни. Це буде зовсім інша система землеробства, яка дасть збільшення врожайності з гектару, бо фермери будуть зацікавлені витиснути побільше із своїх ділянок.

Виконано за допомогою Disqus