Бразильський досвід аграрних розписок адаптували для українського сільського господарства

6 червня 2018 116 0
Аграрні розписки
pixabay.comАграрні розписки

Україна може використати досвід Бразилії у сфері впровадження аграрних розписок, де цей інструмент функціонує ще з 1990-х. Про це доповідали на громадському форумі «Досвід Бразилії у використанні аграрних розписок на ринку цінних паперів».

Ключові спікери форуму — Жозе Антоніо Граньяні, старший фінансовий спеціаліст Групи Світового Банку та Джонатас Корі, партнер бразильської Інвестиційної компанії Leaf Capital, яка спеціалізується на консультативних послугах щодо інвестування в агросектор Бразилії. Обидва спікери мають значний досвід у роботі з аграрними розписками на ринку цінних паперів.

Проект «Аграрні розписки в Україні» розпочав роботу в 2015 р. із запровадження новітнього прозорого інструменту фінансування агровиробників — аграрних розписок. Україна адаптувала та покращила його функціонал наступним чином:

  • Був розроблений та введений в дію Реєстр агарних розписок, який містить інформацію про зобов’язання за аграрними розписками;
  • Нотаріальне оформлення аграрних розписок відбувається набагато швидше, ніж в Бразилії;
  • Існує можливість позасудової процедури примусового виконання.

Завдяки аграрним розпискам, агровиробники Бразилії щорічно залучають $20-25 млрд на потреби виробництва. Цю суму складають банківські позики за аграрними розписками, кредитування матеріалами та операції на ринку капіталу.

Цінні папери, покриті активами, надають гравцям ринку суттєві вигоди:

  • Агровиробникам: можливість інтенсифікувати та розширити бізнес за допомогою доступу до додаткових ресурсів та коштів на вигідних умовах, визначених в простих документах;
  • Постачальникам: можливість конвертувати ліквідні активи у гроші, необхідні для розвитку бізнесу;
  • Банкам: можливість розвантажити балансову звітність та розширити програми фінансування сільського господарства;
  • Інвесторам: можливість інвестувати в сільське господарство — сектор зі швидким ростом та хорошими прибутками.
Виконано за допомогою Disqus