На Одещині кооператив видав аграрні розписки на вирощування шипшини

26 липня 2018 276 0
Вирощування шипшини
pixabay.comВирощування шипшини

Кооператив «Горіх Причорномор’я», що у селі Троїцьке Ананьївський район на Одещині видав кредит у вигляді саджанців шипшини для двох місцевих домогосподарств. Обидва господарства мають земельні ділянки по два га. Повернення займу очікують у вигляді врожаю. Про це повідомляє Agrostory.com.

Андрій Кожушнян вже три роки працює у кооперативі «Горіх Причорномор’я». Деякий період із цікавився роботою підприємства, планами, спілкувались з його керівництвом. Потім зв’язався із закупівельниками, серед яких у нього є знайомі.

«Вони розповіли, що шипшина користується великим попитом і за неї пропонують гідну ціну. У минулому році за кілограм давали 25 грн, для нас це хороші гроші», — розповів Андрій Кожушнян.

Тому родина Кожушнянів вирішила скористатись досвідом кооперативу і вирощувати культуру, яка забезпечить їм стабільний дохід.

Інформацію про аграрні розписки отримали так само на від представників кооперативу. Тож і проконсультувались із нотаріусом. Із зібраної в інтернеті інформації дізнались, що механізм користується попитом серед фермерів. Тож і вирішили скористатись аграрними розписками, хоча більшість домогосподарств на це не наважуються.

Їхньому прикладу послідувало і домашнє господарство Ольги Бурлаки.

Особливістю цих аграрних розписок є їх тривалість, адже зазвичай такі документи підписуються на один рік. Проте шипшина починає приносити плоди лише на третій рік, тому у випадку сімей Бурлаків та Кожушнянів — розписки уклали на більш тривалий термін.

«Коли оборотність капіталу відбувається протягом одного року, то набагато менше ризиків. А на такі тривалі терміни, як у нас, ризики дуже значні», — відмітив директора кооперативу Павло Тулба.

Проте, стверджує він, іншого інструменту встановлення партнерських відносин у садівництві він не знаходить.

Нагадаємо, попит на шипшину дуже великий, а пропозиція майже відсутня.

Виконано за допомогою Disqus