Дефіцит добрив ускладнює проведення посівної озимих культур

24 вересня 2018 154 0
Дефіцит добрив ускладнює проведення посівної озимих культур
Kurkul.com

Враховуючи сезонні періоди дефіциту міндобрив на ринку, чимало сільгоспвиробників намагаються запастись добривами для посівної заздалегідь, проте не у всіх на це вистачає коштів. В результаті: нерідко доводиться вносити підживу із запізненням, часто питання викликає якість отриманої продукції. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Для прикладу господарство «Лактус», що на Донеччині практично увесь обсяг живлення під осінню посівну придбало ще навесні, тож тепер як такого дефіциту не відчувають. Про це розповів агроном господарства Григорій Козлов.

Втім, як зазначають аграрії, наразі знайти нормальні добрива і домовитися про своєчасне їх постачання — вкрай складно.

Агроном одного з господарств на Сумщині розповів, що при сівбі ріпаку вчасно внести азотні добрива через їх дефіцит так і не вдалося.

«Цього року карбаміду ще не використовували, оскільки не знайшли доступного. Купували білоруський КАС, але ціна не дуже вигідна, та ще й логістика проблемна — поставки затримали майже на місяць. Фосфорно-калійні добрива придбали виробництва Тунісу і Польщі. Ціни вищі за минулорічні майже удвічі, при цьому якість дуже низька. З вітчизняними ситуація не краще, то якість дуже погана, а ціна вища за минулорічну в 1,5 рази», — ділиться агроном.

Тим часом хтось вирішує питання дефіциту окремих добрив шляхом диверсифікації джерел постачання і технології живлення.

Наприклад, Зігмунд Лампка, керівник господарства «Лампка Агро» що на Хмельниччині, зазначив, на живленні вони не економлять, але переходять на різні його форми.

«Що стосується фосфору, то тут є різні варіанти. Застосовуємо і гранульовані форми фосфорних добрив, і рідкі. Також намагаємося використовувати технології, завдяки яким він акумулюється безпосередньо у ґрунті. Коли є можливість — застосовуємо органіку. Стараємося виходити з різними варіантами, аби рослини отримали достатньо доступних поживних речовин», — розповів Зігмунд Лампка.

Нагадаємо, за даними Інституту охорони ґрунтів, загальна забезпеченість аграріїв мінеральними добривами наразі становила 73%.

Виконано за допомогою Disqus