Посилений держконтроль ЗЗР захистить фермерів від фальсифікатів — Володимир Лапа

7 жовтня 2018 59 0
Обробка посівів ЗЗР
pixabay.comОбробка посівів ЗЗР

Запровадження прозорих і зрозумілих механізмів простежуваності обігу засобів захисту рослин та наявність документів про походження, якість і безпечність даних речовин, дасть змогу фермерам контролювати походження ЗЗР, які вони купують та застосовують, та бути впевненими в їх якості. На цьому наголосив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час зустрічі із експертами Європейської асоціації захисту рослин та представниками Європейської бізнес асоціації. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

У ході зустрічі учасники проаналізували поточний стан вітчизняного законодавства у сфері обігу пестицидів і агрохімікатів, та напрями його гармонізації з нормами Європейського Союзу.

За словами заступника директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва фітосанітарної безпеки Володимира Чайковського, наразі в Україні фіксується складна ситуація із обігом нелегальних ЗЗР.

«Останнім часом мають місце випадки незаконного ввезення на територію України препаратів сумнівної якості. Застосування фальсифікованих пестицидів у аграрному секторі країни призводить до недобору врожаю, забруднення продукції рослинного походження та довкілля, наносить непоправну шкоду здоров’ю населення та довкіллю», — наголосив фахівець.

Він також додав, що внаслідок застосування фальсифікатів пестицидів у аграрному секторі спостерігається недобір урожаю, забруднення продукції рослинництва та довкілля, наноситься шкода здоров’ю населення.

За словами Володимира Лапи, враховуючи нинішню ситуацію, фахівці Держпродспоживслужби за участі європейських експертів проекту Twinning «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб» розробляють проект Закону України «Про захист рослин».

Окрім цього, ведеться робота з удосконалення системи державної реєстрації пестицидів в Україні, проведення токсико-гігієнічної оцінки пестицидів та державної санітарно-епідеміологічної експертизи, реєстраційних матеріалів, здійснення державних випробувань пестицидів та агрохімікатів.

Виконано за допомогою Disqus