Урожай хурми зібрали на Херсонщині

2 листопада 2018 1083 0
Урожай хурми зібрали на Херсонщині
facebook.com/ksau.kherson

У Херсонській області зібрали урожай хурми. А деякі жителі області можуть похвалитися навіть врожаєм зизифусу, кизилу, інжиру та гранату. Про це йдеться на сторінці Херсонського державного аграрного університету у Facebook.

Один із тих, хто в цьому році зібрав щедрий урожай хурми став декан агрономічного факультету ХДАУ Іван Мринський.

«Мої батьки живуть у Голій Пристані, і в цьому році, на дев'ятий рік вирощування, ми зібрали шість відер хурми. У минулому році було всього два відра. Хурма — досить унікальна культура, вона не боїться пізніх весняних заморозків, які іноді трапляються на Херсонщині, і не боїться осінніх морозів, так що збирати врожай можна вже в кінці жовтня — на початку листопада», — розповів Іван Мринський.

Він вважає, що перспективи вирощування хурми та інших, поки що рідкісних для Херсонщини культур, дуже хороші. Для цього є дві передумови:

відбувається зміна клімату: він стає м'якшим;

вітчизняні селекціонери виводять сорти, адаптовані спеціально до наших умов.

«На колекційній ділянці ХДАУ вже росте зизифус, а хурму будемо висаджувати. Робити це можна і восени, і навесні. Єдине — якщо восени садити гранат і інжир, то на зиму їх потрібно вкривати, тому що морози до -20 градусів вони можуть не витримати», — зазначає декан.

Він додав, що при вирощуванні екзотичних культур немає проблем зі шкідниками, тому що для Херсонщини такі культури, як хурма, кизил та інші екзоти, ще нові і до впливу шкідників стійкі.

Виконано за допомогою Disqus