Незрошувані орні землі приносять щороку $1,5 млрд збитків

26 листопада 2018 132 0
Незрошувані орні землі приносять щороку $1,5 млрд збитків

Щороку у світі площа зрошуваних земель зростає на 1%, в Україні за 20 років вона зменшилася на 70%. Так, Україна щороку втрачає близько $1,5 млрд виручки через низький рівень зрошення орних земель. Про це повідомляє sknews.net.

За словами аналітика ЄБРР з питань аграрного бізнесу Василя Говгери, в Україні через відсутність зрошення, не виробляється приблизно 10 млн т зернових культур.

Асоціація Укрсадпром, констатувала, що через незадовільний стан систем зрошення Україна недовиробляє понад 4 млн т фруктів та ягід щорічно, в результаті чого за цінами 2015 р. втрачала не менше 23 млрд грн.

На думку директора Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайла Ромащенка, зміни клімату в Україні в поєднанні зі скороченням зрошуваних земель загрожують опустелюванням південних регіонів.

За даними Державного агентства водних ресурсів в Україні площа наявних зрошуваних земель становить близько 2,17 млн га, з яких власне зрошується лише чверть — 505 тис. га.

Найбільше земель, що мають зрошуватися, — у Херсонській обл. (426,8 тис. га), Запорізькій обл. (240,7 тис. га), Одеській обл. (226,9 тис. га). 

Державні системи зрошування мають відновлювати організації. А от на землях сільгоспвиробників (власних чи орендованих) це мають робити самі сільгоспвиробники.

Виконано за допомогою Disqus