Зоологи виявили бджолу від двох батьків, але без матері

1 грудня 2018 692 0
Бджіла на соняшнику
Kurkul.comБджіла на соняшнику

Медоносні бджоли, які мають ознаки різних статей називаються гінандроморфи. Вчені з університету Сіднея дослідили цих представників та виявили одну бджолу жіночої статі, створену злиттям двох сперматозоїдів різних трутнів. Таку аномалію вчені бачать вперше. Про це повідомляє Vokrugsveta.ua.

Медоносні бджоли — гаплодиплоїди. Самки бджіл з'являються із запліднених яйцеклітин, а самці - з незапліднених. Але 1-2% — це «мозаїчна стать», ті самі  гінандроморфи, що мають ознаки різних статей. Вони з'являються, як наслідок генетичної мутації, але як і чому — не ясно.

Вчені з Сіднея дослідили гінандроморфів, аби розібратися в тонкощах репродукції медоносів. У ссавців до заплідненої яйцеклітини не може проникнути інший сперматозоїд. Але для бджіл характерна поліспермія, у результаті якої і з'являються гінандроморфи.

Австралійські вчені у своєму досліді взяли 11 гінандроморфних медоносних бджіл з однієї колонії та ДНК тканин з різних частин тіла. У більшості бджіл від однієї матері, дійсно, було два або три батька. Але науковці виявили особу жіночої статі, яка відчувала нестачу генетичного материнського матеріалу і була створена злиттям двох сперм. Така аномалія зустрілась вченим вперше.

Як стверджують зоологи, подібну гнучкість побачити в інших гаплодиплоїдних комах — мурах і ос. Так, у деяких видів мурах сперматозоїд може увійти в яйцеклітину без ядра і створити нащадків-самців. Це явище називають андрогенезом, воно зустрічається неймовірно рідко і пов'язано з пристосуванням до чужого навколишнього середовища.

Виконано за допомогою Disqus