На фермі у Польщі вирощують альпак

13 січня 2019 355 0
Альпаки
Pixabay.comАльпаки

Малґожата Катажина Яхімовська у селі Воля Комборська, що у південно-східній Польщі займається вирощуванням альпак — одомашнених копитних ссавців родини верблюдових. Тварини водяться у Чилі, Перу і Болівії. Про це повідомляє polradio.pl.

Перших особин привезли з Чилі, коли у Польщі ними ще не цікавились. Наразі на фермі є тварини, які народилися у Польщі, тож власниця називає їх польськими альпаками.

До тваринництва Малґожата Катажина Яхімовська прийшла не за добрих обставин. Кілька років тому вона травмувала праву руку, катаючись на лижах. Руку не вдалося привести до повної справності. За фахом жінка працювала стоматологом та через травму була змушена обмежити професійну активність. Тож і почала шукати альтернативну роботу.

«Оскільки я завжди любила природу, тварин й завжди вони були мені дуже близькі (іноді більше, ніж люди), то, випадково прочитавши статтю про ведення альпак у Польщі, подумала: це щось для мене! Це, мабуть, єдині сільськогосподарські тварини, яких не вирощують на м'ясо. Це мало для мене абсолютно основне значення. У мене навіть кури доживають свого віку», — розповідає вона.

Тож вона з партнером придбала великий і маленький будинки у селі Воля Комборська. Вони комфортні для проживання, з усіма здобутками цивілізації. В одному з них розмістили пансіон для туристів. Наразі у господарстві поголів’я альпак налічує 20 тварин, у країні — 3 тис.

«Це, безсумнівно більше, ніж тоді, коли ми починали... У нас є альпаки, які були привезені з Чилі в Південній Америці, де їх натуральне середовище. Спочатку ми придбали п'ять тварин. Бо вони дорогі. Їх ціна залежить від того, для чого вони призначаються. Чи для розведення, чи для сільського зеленого туризму — як принада господарства, чи для все моднішої альпакотерапії. У двох останніх випадках — вони значно дешевші: одна тварина коштує приблизно $1 тис. Інші — набагато дорожчі. Самиця — €500. А найдорожчі — племінні репродуктори; бува, що один коштує навіть кілька десятків тисяч євро», — розповідає власниця ферми.

М'яка вовна альпак у три рази міцніша і у шість разів тепліша за вовну овець. Малґожата Катажина Яхімовська в'яже з неї шапки, шалі, рукавички, шкарпетки, светри, виготовляє ковдри. Вони дуже якісні, ексклюзивні і тому — не дешеві. Власниця ферми зізнається, що утримання альпак поки що не є успішним бізнес-проектом, але вона сподівається, що колись таким стане. Наразі найбільший дохід приносить не виготовлення пряжі, а продаж тварин-репродукторів.

Виконано за допомогою Disqus