Німці розробили альтернативу хімічному протруєнню насіння

26 січня 2019 241 0
Насіння пшениці
Kurkul.comНасіння пшениці

Науковці Фраунгоферського інституту органічної електроніки, променевої електроніки та плазми (Дрезден, Німеччина) розробили інноваційну альтернативу традиційному протруюванню насіння хімічними речовинами. Йдеться про обробку насіння плазмою, що може стати сучасним, екологічним методом і повністю вільним від хімічних залишків процесом, без втрати біологічної ефективності або сходів насіння. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

За словами представника Інституту Андре Вейдауера, обробка насіння за допомогою електронів надасть посівному матеріалу низку переваг. Так, за допомогою цього методу можлива «повна відмова від використання хімічних агентів», а також запобігання розвитку резистентності. Він також підкреслив, що при цьому знижуються витрати на пестициди, і до того ж «електронна» обробка має більш тривалу дію у порівнянні з хімічною.

Експерт пояснює, технологія базується на біоцидному ефекті електронів з низькою енергією. Він зазначив, що із застосуванням такої технології не лише знищуються патогенні мікроорганізми, якими безпосередньо заражене насіння, а й таким чином забезпечується багаторічний захист. Оскільки відбувається переривання ланцюга інфекції через загибель шкідливих мікроорганізмів, таких як бактерії і віруси.

«Прискорені електрони виробляються за принципом трубки Брауна. Коли між катодом і анодом подається висока напруга, електрони викидаються з катода і прискорюються, рухаючись у бік анода, завдяки різниці заряду. Таким чином вакуум, у якому перебувають електрони, від просторів, у яких переважає тиск навколишнього середовища», — розповідає Андре Вейдауер.

Він відзначив, що, регулюючи інтенсивність струму й енергію електронів, можна забезпечити захист від практично всіх збудників, які містяться всередині й на поверхні великої кількості насіння. Процес може бути використаний для зернових культур, овочів, спецій, трав та квіткових культур, і вже схвалений для використання в органічному сільському господарстві.

Виконано за допомогою Disqus