Японці винайшли спосіб вирощування рослин на будь-якій пласкій поверхні

3 лютого 2019 158 0
Засновника Mebiol Юічі Морі показує плівку з зеленню
scmp.comЗасновника Mebiol Юічі Морі показує плівку з зеленню

Вчені з японського Центру досліджень і розробок Mebiol, поблизу Токіо винайшли спосіб вирощування фруктів і овочів на пласкій поверхні без ґрунту. Про це повідомляє Seeds.org.ua.

Так, у Центрі досліджень листя салату Baby Cos ростуть в таці при світлі пурпурного кольору. На іншій полиці — мініатюрний сад з мікрогрін зеленіє по всій поверхні салатниці. Особливістю вирощування є те, що насадження знаходяться не в ґрунті, а просто поверх тонкої прозорої полімерної плівки.

За словами фізика-хіміка, засновника Mebiol Юічі Морі, розроблений Центром метод — альтернативний традиційному землеробству. У виготовленні плівки використовується гідрогель, завдяки чому плівка через безліч своїх пір, діаметр яких становить одну мільйонну міліметра, добре вбирає воду і поживні речовини, що дає рослинам життя.

Система Mebiol споживає на 90% менше води, ніж звичайне господарство. Мікроскопічні пори полімерної мембрани до того ж блокують проникнення бактерій і вірусів, усуваючи необхідність у шкідливих пестицидах. Оскільки у ґрунті нема потреби, ферми можуть бути створені практично в будь-якому місці — у пустелі, на дахах міст і на забруднених землях. Такі ферми вже побудовані у 150 містах Японії, в одному китайському місті, а також на фермі посеред пустелі в ОАЕ. У планах Mebiol найближчим часом поставити свої технології в Європу і країни Близького Сходу.

Виконано за допомогою Disqus