Експортери не просувають український мед за кордоном ― думка

13 лютого 2019 1709 0
Експортери не просувають український мед за кордоном ― думка
pixabay.com

Експортери не зацікавлені просувати український мед, як бренд, на міжнародному ринку. Таку думку висловив голова Асоціації пасічників Херсонської області Юрій Лавриненко, передає newday.kherson.ua.

Читатйе більше: Реєструємо пасіку: покрокова інструкція 

За його словами, пасічники Херсонщини занепокоєні стрибками цін на свою продукцію. Ще влітку минулого року оптова закупівельна ціна першокласного меду становила 50 грн/кг.Це була не найкраща ставка, але на ній власникам навіть середніх розмірів пасік можна було дещо заробити, і не залишитися у програші.

Однак вже пізньої осені вартість впала до 30 грн/кг. В міжсезоння, коли бджоли в сплячці, ціна знову піднялася до 40 грн/кг.

«Велика частина українського меду йде на експорт ― за кордон. Але продають його не виробники, а посередники. І ці посередники пояснюють падіння закупівельних цін падінням попиту. Однак, на мій погляд, вони просто не зацікавлені в тому, щоб просувати нашу продукцію в інших країнах, саме як бренд», ― вважає Юрій Лавриненко.

За його словами, експортери побоюються, що з подорожчанням меду в іноземних торгових мережах пасічники теж захочуть, щоб їм за мед платили більше. І маржа посередника через це не виросте.

«Але якщо ціни все-таки продовжать падіння, то наші бджолярі змушені будуть або віддавати мед за безцінь, або припинити його продаж в очікуванні підйому цін. Такі часи на моїй пам'яті вже бували: викачав меду вдосталь, а його дівати нікуди, і сім'ю годувати теж нічим», ― переконаний голова спілки

Роздрібна вартість меду в містах Херсонщини ― 80-160 грн/кг. Це, як мінімум, удвічі більше оптових закупівельних цін.

Аби не використовувати посередників у своїй роботі, пасічникам радять об'єднуватися в кооперативи та експортувати мед самостійно.

Виконано за допомогою Disqus