Україна має затвердити Національну програму боротьби з АЧС — Гадзало

24 лютого 2019 92 0
Президент НААН Ярослав Гадзало
Президент НААН Ярослав Гадзало

В Україні потрібно затвердити національну програму боротьби з АЧС. Ефективність підходу підтверджує міжнародний досвід у країнах Євросоюзу, США, Австралії, Аргентині, Канаді, Бразилії, Білорусі, країнах Африки. Про це зазначив президент НААН Ярослав Гадзало на засіданні Президії, повідомляє прес-служба академії.

«Епізоотична ситуація ускладнюється протягом останніх 6 років. Це завдає державі великих збитків та створює загрозу існування галузі свинарства. За даними ФАО, у 2017 р. збитки перевищили 1,5 млрд грн, а експорт свинини скоротився в грошовому еквіваленті з $55 до $5 млн», — сказав президент НААН.

З початку 2019 р. в Україні вже зафіксували 9 випадків спалаху хвороби, карантин діє у небезпечних пунктах на території 12 областей.

«Академія аграрних наук надавала пропозиції Президентові, РНБО, органам центральної виконавчої влади. Ми переконані, що якісні протиепізоотичні заходи повинні мати державний пріоритет та супроводжуватися науковцями. Такий супровід ми надаємо та готові надавати надалі», — сказав Ярослав Гадзало.

Зазначається також, що фахівці Інституту ветеринарної медицини НААН взяли участь у 5 міжнародних проектах з АЧС. Зокрема, на базі Інституту Фрідріха Леффлера в Німеччині проведено повногеномне секвенування вірусу АЧС методом секвенування нового покоління (NGS) — Illumina.

У рамках міжнародного проекту UP9 у співробітництві з Університетом Аляски та спільно з Держінститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи та Інститутом експериментальної і клінічної ветмедицини успішно випробувана новітня технологія секвенування нанопор. Проведено філогенетичний та молекулярно-генетичний аналіз українських ізолятів вірусу АЧС, вивчено їх походження і наявні мутації. Наразі триває обробка отриманих результатів досліджень.

Розроблені та валідовані в німецькому Інституті Ф. Леффлера дві тест-системи для діагностики вірусу АЧС та класичної чуми свиней методом ПЛР у режимі реального часу.

Фахівці проводять також просвітницька діяльність. Науковці Інституту ветмедицини провели 31 семінар з проблеми АЧС у 15 областях України.

Виконано за допомогою Disqus