Третина ЗЗР в Україні фальсифіковані — думка

4 березня 2019 163 0
Третина ЗЗР в Україні фальсифіковані — думка

На внутрішньому ринку України фальсифікація ЗЗР сягає 25-30%, де є сегмент дрібної розфасовки — 90%. Таку думку висловив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Заболотний, передає AgroPolit.com.

За його словами, кризова ситуація з фальсифікатом пов’язана не тільки з завезенням та використанням контрафактної продукції з-за кордону, але й з виробництвом підробок на локальному ринку.

За даними правоохоронних органів, найчастіше зустрічаються випадки виробництва фальсифікату з легально ввезених активних інгредієнтів, підробка контейнерів всередині країни, повторне використання порожніх контейнерів, повернення вилучених заборонених пестицидів на ринок та перепакування застарілих пестицидів.

За словами експертів, єдиним способом раціонального використання вилучених контрафактних або непридатних пестицидів є поводження з ними як з небезпечними відходами. Вирішення цієї проблеми потребує термінового врегулювання на законному рівні питань, пов’язаних з утилізацією контрафактного товару, розбудовою власного переробного виробництва та наданням Держпродспоживслужбі дієвих інструментів покарання порушників закону.

«Фальсифікат, який заходить через митницю, можна зупинити буквально за пару місяців. До того ж, сьогодні потрібно надати Держпродспоживслужбі право притягувати виробників фальсифікатів до відповідальності», — наголосив народний депутат, член аграрного комітету Микола Люшняк.

Нагадаємо, імпорт пестицидів в Україну у 2018 році склав $1 млрд.

Виконано за допомогою Disqus