Українські аграрії повертаються до вирощування гороху

14 березня 2019 233 0
Українські аграрії повертаються до вирощування гороху
pixabay.com

Після зниження врожаїв сої через глобальне потепління аграрії повертаються до вирощування іншої бобової культури, яка втратила популярність, — гороху. Про це повідомив академік НААН України Микола Роїк, передає agroday.com.ua.

За його словами, колись в Україні засівали горохом 1,7 млн га. Це була основна кормова бобова культура. А ще, горох — найкращий попередник для озимої пшениці.

«Ця культура рано звільняє поле, накопичує багато азоту в бульбочкових бактеріях, але встигає використати лише порівняно небагато цього поживного елементу. А позаяк 60% врожайності забезпечує сівозміна, Україні потрібно переглянути структуру площ на користь бобових і, зокрема, гороху», — нагадує академік.

За даними Мінагрополітики, в 2017 р. горохом засіяли 414 тис. га, а минулого року — рекордні за часи Незалежності 423 тис. га. При цьому найбільші площі під горохом зосереджені в південних областях, окрім Херсонщини, де поширення зрошуваних систем дає змогу вирощувати стабільні врожаї сої. Перше ж місце за валовим збором гороху займає Запорізька область.

В степовій зоні збирають урожайність гороху становить близько 2 т/га. У північній смузі і на Заході ця культура формує значно вищі врожаї.

«Сучасні сорти, придатні для прямого комбайнування, стійкі до вилягання, одночасно достигають і дають мінімум 4, а нерідко й 5 т/га», — говорить, директор СТОВ «Перемога» (Фастівський р-н Київської області) Микола Малієнко.

За його словами, найпоширенішим є сорт Оплот селекції Інституту рослинництва ім. Юр’єва: на нього припадає більше 30% усіх площ під горохом в Україні. Його урожайність сягає 4,2 — 5 т/га.

Щоб отримувати такі врожаї, потрібно враховувати певні елементи технології, в першу чергу — культуру-попередник. Оптимальним попередником для гороху, як показала практика, виступають зернові — колосові або кукурудза.

Також урожайність гороху сильно залежить від термінів сівби. Як відзначають деякі фахівці, спізнення з сівбою на 10 днів «краде» у господаря 1 т/га врожайності, на 20 днів — 2 т/га.

Виконано за допомогою Disqus