Рослинне та лабораторне м'ясо можуть витіснити яловичину

6 травня 2019 152 0
Рослинне та лабораторне м'ясо можуть витіснити яловичину
restncook.kzРослинне та лабораторне м'ясо можуть витіснити яловичину

Підтримувана партією демократів США та широким колом громадських активістів ініціатива «Green New Deal» (Зелений Новий Курс), вимагає від людства відмовитись від споживання червоного м'яса на користь менш шкідливих для довкілля аналогів. Про це повідомляє Кurkul.com з посиланням на politico.com.

 

«Червоне м’ясо має більший вплив на клімат, ніж будь-яка інша їжа. Якщо б світова худоба сформувала власну державу, вона посіла б третє місце за викидами парникових газів на Землі, поступившись лише Китаю та США», — заявляє автор статті Майкл Грюнвальд.

В той же час, промисловість США всерйоз відреагувала на виклики глобального потепління та вже починає працювати над створенням замінників традиційного м'яса та впровадженням їх у широке виробництво.

Під тиском громадськості та реагуючи на запит суспільства американська мережа швидкого харчування Burger King додала в меню новий бургер з м'ясом рослинного походження. Смак, споживну цінність та вигляд обіцяють той самий, але продукт містить на 15% менше жиру і на 90% менше холестерину.

Також понад півтори сотні тисяч людей підписали оналйн-петицію з вимогою зробити те саме McDonalds. Раніше мережа ресторанів TGI Fridays також почала використовувати в деяких своїх бургерах м’ясо від компанії Beyond Meat. Кажуть, в одній котлеті – 20 г протеїну. Але основним джерелом цього протеїну є горох, а для червоного кольору такого м’яса вони використовують звичайний буряк.

І хоча споживання червоного м'яса у США залишається мало не культом, середньостатистичний американець уже їсть бургери тричі на тиждень і частіше з курятиною, ніж з яловичиною. А у школах Нью-Йорка взагалі зробили один з днів тижня «вільним від м'яса».

В той же час, республіканці піддають ініціативу «Green New Deal» жорсткій критиці, стверджуючи, що вона може призвести до відмови від м'яса і молока, а згодом — сімейних ферм та ранчо взагалі.

«Виробництво яловичини є найбільш шкідливим для клімату в аграрному секторі. У звіті WRI про стійкість харчових продуктів розраховано, що яловичина створює приблизно в сім разів більше викидів парникових газів на одиницю білка, ніж курятина або свинина, і в 20 разів більше, ніж горох або сочевиця. Однією з причин є те, що травоїдні жуйні тварини, як корови, випускають величезну кількість метану, парникового газу в 30 разів шкідливішого, ніж діоксид вуглецю. Вони роблять це , в першу чергу, через відрижку», — йдеться у статті Politico.

Тим не менш, деякі експерти з сільського господарства вважають, що шкоду метану від великої рогатої худоби переоцінюють. Марті Матлок, професор екологічної інженерії, який керує Центром стійкості Університету Арканзасу, каже, що кількість метану, виробленого американськими коровами, не набагато більша, ніж кількість, вироблена дикими бізонами, що колись ходили по рівнинах США. Він каже, що на відміну від вуглецю з викопних видів палива, який викидається в атмосферу після того, як пробув під землею мільйони років, метан жуйних тварин є частиною природного циклу, який розширюється тільки тоді, коли стада розширюються. А в США стада скорочуються. Америка тепер виробляє таку ж кількість яловичини, як у 1970 році, причому утримує на третину менше худоби, і виробляє на 81% більше молока, ніж у 1945 році, причому утримуючи на дві третини менше молочних корів.

Але найбільшою «загрозою» для виробників традиційного м’яса вважають якраз лабораторне. Стартап Memphis Meats, наприклад, може перетворити біопсійні клітини з корови у готову фрикадельку всього за кілька тижнів, додаючи розчини амінокислот, цукрів та інших поживних речовин, яких справжня корова потребувала б для того, щоб вирости, йдеться у статті Politico.

До 2021 року компанія сподівається вже планує постачати у магазини свої вироби, практично ідентичні традиційному, щоправда без кісток, що також сподобається багатьом споживачам.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою