Поголів’я кіз на фермах зростає — Трофімцева

15 травня 2019 114 0
Поголів’я кіз на фермах зростає — Трофімцева
Поголів’я кіз на фермах зростає — Трофімцева

З 2015 р. поголів’я кіз у с/г підприємствах почало зростати, в той час як у господарствах населення — скорочується. Про це повідомила в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева на своїй сторінці у Facebook.

Читати більше: Олександр Романов: Українські козячі сири мають шанс вийти на міжнародний ринок

«На початок 2018 р. в Україні нараховувалось 582,1 тис. голів кіз. Але тут криється велике «але»: з них в сільськогосподарських підприємствах — всього 8,9 тис. голів. Якщо подивитись на тенденцію з 2015 р., то можна відмітити поступове зменшення поголів'я в господарствах населення, і, відповідно, поступове збільшення поголів'я в с/г підприємствах: вже на початок поточного року, за нашою інформацією, на комерційних фермах утримувалось 9,6 тис. голів», — зазначила Ольга Трофімцева.

У Херсонській області з 2015 р. поголів'я кіз в комерційних фермах зросло в 2 рази, в Київській області — на 40%, Львівській — на 14,8%. 

За її словами, на с/г підприємствах було отримано від кіз 1,2 тис. т молока в 2018 р., або всього лише 0,05% від усього виробленого молока в Україні.

«На сьогодні держава підтримує козівників в рамках діючих програм, але, на мою думку, недостатньо. В першу чергу, прошу підтримки наших народних депутатів в проходженні ініційованих Мінагро змін до ЗУ «Про державну підтримку сільського господарства України» з тим, щоб внести до об'єктів бюджетної дотації кіз (бо дивним чином вони в цей список не були включені). Тоді козівницькі ферми зможуть отримувати підтримку від нас і на поголів'я кіз, в тому числі, на придбання маточного поголів'я», — наголосила в.о. міністра.

За її словами, утримання кіз — цікаве для малих виробників, для створення кооперативів, це прибутково і це може бути перспективним з точки зору розвитку сільських територій.

«Саме виробництво молочної продукції з козячого молока — це крафтовий, нішевий бізнес, який підтягує до себе HoReCa, зелений туризм та інші, не с/г види діяльності в сільській місцевості. Ну і звичайно, експорт! В тому числі, експорт сирів з Protected Geographical Indications», — додала вона.

Виконано за допомогою Disqus