Дощі зменшують рентабельність виробникам кукурудзи

21 жовтня 2015 34 0
Дощі зменшують рентабельність виробникам кукурудзи
Kurkul.comДощі зменшують рентабельність виробникам кукурудзи

Дощі, що прийшли в Україну, виявилися досить недоречними для виробників кукурудзи, чий урожай ще перебуває у полі, повідомляє «ПроАгро».

Збір кукурудзи цього року стартував пізніше, але навіть незважаючи на це, комбайни працювали без надриву, особливо на початковому етапі кампанії.

Справа у тому, що найчастіше аграріям вигідніше притримати кукурудзу у полі: втрати врожайності при цьому незначні, зате при сухій погоді, а саме такою вона і була на більшій частині країни, зерно втрачає надмірну вологість, що дозволяє значно заощадити на його доопрацюванні.

Тепер тим, хто не встиг зібрати урожай, доведеться платити за сушку зерна на елеваторах. Інший варіант — продавати кукурудзу з надлишковою вологістю і, зрозуміло, істотним дисконтом від цін на кондиційне зерно, оскільки згідно з ДСТУ, його вологість не повинна перевищувати 14%.

І у тому, і в іншому випадку разюча неквапливість аграріїв обійдеться їм тепер у чималу суму. На початку цього тижня циклон дощів накрив собою добру половину України, не «діставши» тільки до степової зони, де збирання завершено вже на 82%. А ось Полісся та Лісостеп намочило порядком, більше того — дощі, хоч і менш інтенсивні, прогнозуються тут до кінця тижня. А саме тут на сьогодні і залишається велика частина незібраної кукурудзи — 1,333 млн га, тут же найвища її врожайність — близько 60 ц/га.

Таким чином, під дощем зараз виявилося близько 7,8-8 млн т зерна, і його вже не висушити у полі.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою