Спека в Європі призведе до зниження врожаю зернових — експерт

29 липня 2019 241 0
Спека в Європі призведе до зниження врожаю зернових — експерт

Дві хвилі рекордних температур влітку 2019 р. посилюють негативні тенденції в Європі щодо виробництва основних культур. Зокрема уже знижено прогноз врожаю ранніх зернових та можливе зниження прогнозу по кукурудзі. Про це розповів головний редактор сайту Kurkul.com Микола Сирота у ексклюзивному коментарі для УкрІнформ.

«Спека влітку 2019 р. загалом посилює негативні тенденції осені 2018 р., коли через несприятливу погоду у Європі зокрема скоротилися посіви озимого ріпаку — площі посіву виявились найменшими за останнє десятиліття. Також спека зменшує виповненість зерна ранніх культур, обмолот яких почали в ЄС. Єврокомісія вже знизила прогнози збору пшениці, ячменю та ріпаку. Високі температури зараз також можуть вплинути на урожай кукурудзи, оскільки у більшості країн ЄС вона вступила або вступає у фазу цвітіння. Спека знижує здатність до запилення, скорочує час цвітіння та викликає зменшення кількості зерен у качанах. Можлива й абортація частини качанів. Тому, хоча поки що аналітики дають стабільний прогноз урожаю кукурудзи, ймовірно, що ближче до осені його також буде знижено», — розповів Микола Сирота.

Слід зауважити, що ЄС — один з найбільших у світі споживачів пшениці, кукурудзи, ріпаку і ріпакової олії та багатьох інших видів сільгосппродукції. Скорочення виробництва може й не вплине суттєво на ціни на світовому ринку, але створить сприятливі експортні перспективи, перш за все, для країн Чорноморського регіону, де погодні умови сприяють отриманню одного з найвищих урожаїв зернових за останні роки. 

За словами експерта, Україна може використати цю можливість для диверсифікації експорту та часткового розв’язання логістичних проблем при вивезенні урожаю, перерозподіляючи транспортні потоки.

Виконано за допомогою Disqus