Економіст розповів, які ціни принесе ринок землі

12 серпня 2019 1524 0
Економіст розповів, які ціни принесе ринок землі
Економіст розповів, які ціни принесе ринок землі

З новиною про відкриття ринку землі, в Україні загострилося питання — скільки ж коштувати 1 га сільськогосподарської землі? Економіст Олексій Кущ запевнив, що ціни «як у Європі» не буде. Про це повідомляє strana.ua.

Нагадаємо, влада України планує відкрити ринок землі уже наступного року, провівши до кінця 2019 р. земельну реформу. Про це заявив Володимир Зеленський.

Противники ринку землі оперують такими аргументами: поки українські селяни бідні, продавати чорноземи не можна, так як їх тут же за копійки скуплять багаті іноземці.

За словами економіста Олексія Куща, аграрне лобі розділилося на два табори.

«Одним агрохолдингам, які накопичили певний ресурс, відкриття ринку цікаво. Адже легалізувавши свої земельні банки, вони зможуть потім кредитуватися на Заході під заставу землі та залучити в бізнес кілька мільярдів доларів. Іншим це, навпаки, нецікаво, так як зайвих грошей у них немає», — зазначає він.

За його словами, один з аргументів прихильників відкриття ринку землі — що її можна буде закладати під кредити — може спрацювати тільки для великих агрохолдингів, які отримають можливість кредитуватися на Заході.

Для дрібних же фермерських господарств при нинішніх ставках кредитування в українських банках ця можливість буде закрита.

Читати за темою: АгроЗнавці: за і проти відкриття ринку землі

Головна інтрига земельної реформи — вартість українських чорноземів. Одні експерти вважають, що земля буде дуже дешевою. Інші, навпаки, впевнені, що ціни зі старту будуть, «як в Європі».

«Це міф, що селяни розпродадуть землю за копійки. Власники паїв відмінно знають ціну своїй власності. Ми проводили опитування: за скільки селяни готові продати землю. Середня ціна, наприклад, по Київській області — $20 тис./га. Те, що в оголошеннях вказують цифри в 200-300 на перевірку виявляється ціною за сотку», — пояснив економіст.

Середній пай (близько 4 га землі), за його словами, буде коштувати до $100-120 тис.

«І це не та ціна, щоб до нас тут же хлинули іноземці та почали все скуповувати. По-перше, паї розпорошені, щоб зібрати поле в 50 га, потрібно попрацювати. По-друге, іноземців традиційно лякає слабкий захист власності і непрацюючі суди в Україна. Так що в черзі за чорноземами вони точно стояти не будуть», — упевнений експерт.

У той же час, він переконаний, що ціни «як в Європі» у нас не буде.

«Ціна на землю буде залежати від доходу, який зараз приносить оренда, і прибутковості альтернативних інструментів інвестування, скажімо, депозитів або ОВДП. Якщо на останніх можна заробляти 14-16% річних, то в землю ніхто вкладати не буде. Аграрії, які шукають землю для себе, теж навряд чи стануть переплачувати, так як від землі у нас низька капіталовіддача. Іншими словами, незрозуміло, що там потрібно вирощувати, щоб виправдати високу ціну», — говорить експерт.

За його словами, щоб отримувати близьку до ОВДП прибутковість (14-16%), при нинішніх орендних ставках (приблизно $100/га на рік) і з умовою, що земля в подальшому ні дорожчати, ні дешевшати не буде (тобто продати в підсумку ви її зможете за таку ж ціну), а орендна ставка залишиться незмінною, земля повинна коштувати не дорожче $650-700/га.

Якщо ціни на землю будуть вище, як прогнозують деякі експерти, то йтиметься про космічних суми.

Також, за словами Андрія Куща, є ризики «бразильського варіанту»: коли після відкриття ринку землі протягом п'яти років виявилася в руках десятка землевласників. А її колишні власники, витративши отримані гроші, стали мешканцями бідних районів.

Виконано за допомогою Disqus