Картопля побила 10-річний ціновий рекорд

16 вересня 2019 9808 0
Картопля побила 10-річний ціновий рекорд
pixabay.com

Ціна картоплі зросла вдвічі, подекуди і втричі. Продають овочі за ціною 10 грн/кг на гуртових ринках. Вроздріб ціна значно вища. Повідомляє Fruit-Ukraine.org.

Наразі ціни на картоплю в Україні залишаються найвищими не лише в Європі, але і у всій Євразії. Оптова ціна на картоплю в даний момент коливається від 7 до 10 грн/кг ($,28-0,40/кг).

Здавалося б ціни повинні знижуватися — адже нещодавно почалося збирання пізніх сортів картоплі в професійних господарствах, які вирощують від 10 до 500 і більше гектарів картоплі, і господарства населення збирання завершили, а значить пропозиція продукції на ринку в даний час близька до максимальної.

Читати за темою: Україна продовжує імпортувати картоплю з Білорусі

Однак ціни не лише не знижуються, але навіть мали тенденцію до зростання. 

Для порівняння, в Росії наразі можна купити картоплю в 2,5 рази дешевше, ніж в Україні, а в Білорусі — в два рази дешевше. Тому не дивно, що така істотна різниця в цінах провокує імпорт. І він, за даними аналітиків, продовжує збільшуватися щодня, адже заробіток для трейдера виходить дуже непоганим.

«Ціни на картоплю до середини вересня не завжди знаходяться на мінімальному рівні за сезон. Дуже часто вони продовжують знижуватися до кінця жовтня, поки виробники розпродають продукцію, яка не підлягає тривалому зберіганню і триває активний процес бартерного обміну картоплі у населення північних областей країни на інші товари», — зазначила Катерина Звєрєва, директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Аналітики УПОА відзначають, що такої високої ціни на картоплю у вересні, вираженої в гривні, як та, яка встановилася наразі на ринку, не було ще ніколи в історії.

«У середині вересня 2010 р. ціни на картоплю досягли 4 грн/кг. Це по курсу гривні до долара тоді було більше $0,50/кг, тобто в доларах ціна була вищою, ніж зараз. Однак ціна дещо знизилася у другій половині вересня і в жовтні і знову почала зростати лише в січні наступного року, а приріст ціни в квітні до вересня склав всього 35%», — додала Катерина Звєрєва.

Аналітики очікують, що ажіотаж на ринку картоплі буде продовжувати розкручуватися засобами масової інформації, що може привести до збереження високих цін. Це буде грати на руку тим фермерам, які «під шумок» отримають хорошу ціну за свою продукцію, яка не підлягає тривалому зберіганню. Недосвідчені споживачі, закупивши таку картоплю, швидше за все викинуть не менше половини такої продукції вже через кілька тижнів.

Подібна ситуація також буде грати на руку імпортерам, які продовжать завозити картоплю з Білорусі та Росії (через Білорусь). При цьому імпорт на ціну істотно впливати не буде — він просто буде її стримувати. Проте, незначне зниження цін в найближчі тижні все-таки можливий.

Виконано за допомогою Disqus