Скорочення поголів'я ВРХ на підприємствах сягнуло 6%

25 жовтня 2019 60 0
Скорочення поголів'я ВРХ на підприємствах сягнуло 6%
Kurku.comСкорочення поголів'я ВРХ на підприємствах сягнуло 6%

За 9 місяців загальна кількість корів у господарствах усіх форм власності скоротилася на 4,8%  ― до 1,89 млн голів, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць з посиланням на дані Держстату.

«У господарствах населення скорочення зафіксоване на рівні 4,5% ― до 1,45 млн голів. При цьому в річному вимірі втрати склали 67,9 тис. голів. Проте найбільшими темпами скорочується промислове поголів’я, яке забезпечує надходження левової частки валу промислового молока для переробних підприємств. Так, за 9 місяців 2019 р. скорочення корів на підприємствах склало 5,9 % ― до 444,2 тис. голів.  Тобто за звітний період в Україні вирізали вже 28,1 тис. промислових корів», ― зазначив Володимир Андрієць.

Поголів’я зменшувалося у більшості регіонів. Найбільше воно скоротилося у чотирьох областях: 

  • Чернівецькій ― на 19,4%;
  • Луганській ― на 16,9%;
  • Запорізькій ― на 13,9%;
  •  та Рівненській ― на 13%. 

Масштабне скорочення показали і «молочні» регіони країни. Найчисленніші кількісні втрати за рік відбулися на Полтавщині, там вирізали 5 тис. голів, на Чернігівщині скорочення склало 3,5 тис. голів, на Сумщині ― 3,2 тис. голів та на Вінниччині ― 2,4 тис. голів.

За рік чисельність корів збільшилася лише на підприємствах Закарпаття ― на 14,3% ― до 0,8 тис. голів та Тернопільщини ― на 2,5% ― до 12,3 тис. голів.

За словами експерта, активне скорочення поголів'я дійної худоби почалося у березні, коли розпочалися розмови про вільний ринок землі без гарантій та пільг для виробників молока.

«Відтоді воно скоротилося на 21,3 тис. голів з середньомісячними темпами скорочення в 2-2,5 тис. голів. Проте, починаючи з серпня, коли урядом було представлено концепцію впровадження ринку землі, тренд суттєво посилився і на даний час середньомісячне скорочення становить 4,8 тис. голів. Додатковий психологічний тиск на фермерів спричинила невпевненість у збереженні програм держпідтримки тваринництва на 2020 р.», ― підкреслив Володимир Андрієць.

Виконано за допомогою Disqus